Hoppa till huvudinnehållet

Avråder från genomlysning för att få upp studieresultaten

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
När eleverna kommer upp på högstadiet som finns på Stora Vallaskolan så sjunker studieresultaten.
När eleverna kommer upp på högstadiet som finns på Stora Vallaskolan så sjunker studieresultaten. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Genomlysningen av Stora Vallaskolan blir inte av. Den har redan gjorts tidigare. Det menar konsulten kommunen haft kontakt med i ambitionen att få svar på varför resultaten sjunker då eleverna kommer upp på högstadiet och även i jämförelse med övriga kommuner i riket.

En extern konsult har fått uppdraget att göra genomlysning på Stora Vallaskolan där man sett sjunkande resultat på högstadiet dels internt dels i jämförelse med andra skolor i riket.

– Vi måste tillgodose vår framtid och ge dem rätt kunskaper. Vi har plockat in en extern konsult som tidigare jobbat framgångsrikt i Filipstad där man på sex år, vilket är väldigt snabbt, vänt meritvärdet från 163 till 230, vilket är väldigt bra, säger tf kommundirektör Björn Johansson.

– Uppdraget kom från oss i kommunstyrelsen. Jag och Anneli (Mylly (V) kommunstyrelsens ordförande, reds. anm.) lade, utifrån den utmaning vi ser, fram ett yrkande om att en genomlysning ska göras. Så vi ser fram emot utredningen så vi vet vad vi ska tillsätta för resurser, säger kommunstyrelsens vice ordförande Anna Nordqvist (M).

Avrått

Vi kontaktar konsulten, Tage Nordkvist, som dock säger att han avrått kommunen från att göra genomlysningen.

– De har redan tillräckligt med material för att veta vad man ska göra, men det är ju inte säkert de gör som jag råder dem till, säger Nordkvist.

Han förklarar att de inspektioner Skolinspektionen genomfört, rektorns beskrivning, statistik från Skolverkets databas är fullt tillräckligt underlag.

Nordkvist var först grundskolechef och senare skolchef i Filipstad där meritvärdet höjdes markant. Det gjorde även behörigheten för eleverna till att söka nationellt program på gymnasiet, liksom andelen elever som fick godkänt i alla ämnen. Framgångsfaktorerna var många, men då Nordkvist är på språng kan han inte redogöra för dessa i nuläget.

– Han har sagt att genomlysning, eller den förstudien inte behövs. Men vi ska naturligtvis göra en åtgärdsplan och som jag uppfattat det kommer han vara bollplankskonsult i det arbetet, men inte göra en sån genomlysning han gjorde i Filipstad för ett antal år sedan, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Eje Johansson (V).

Ska låta utomstående se vad som går fel på högstadiet

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyEje JohanssonGymnasieskolanKommunstyrelsenSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorSkolverketStora VallaskolanUtredningarVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.