Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Skyddsnäten måste fånga alla

Publicerad:
<strong id="strong-f023a60e197f9388efa7af3126d7e4e8">Lina Nordquist (L), menar att psykiskt sjuka inte har något skyddsnät.</strong>
Lina Nordquist (L), menar att psykiskt sjuka inte har något skyddsnät. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den som lider av både beroendesjukdom och annan psykisk sjukdom kan idag fastna i ett ingenmansland, där ingen hjälper. Samhällets mest utsatta riskerar att inte få vård alls, just för att de är så sjuka.

Tusentals människor i Sverige har dubbla eller trippla diagnoser och vårdbehov. Inget underligt med det. Drabbas vi just av beroende och annan psykisk sjukdom samtidigt kan vi dock fastna mellan socialtjänst och psykiatri. Ett organisatoriskt mellanrum kan förvägra hjälp med vår ena sjukdom tills vi blivit friska från den andra. Ett förbannat vakuum, som Kenneth kallar det.

Kenneth behövde psykiatrisk vård för att klara av att göra upp med sitt beroende, sade socialtjänsten. Just hans beroende gjorde att han inte var mottaglig för psykiatrisk vård, sade sjukvården.

Sanne släpptes ut från psykiatrisk tvångsvård 21 gånger utan fungerande behandling. Sjukvården kunde inte ge vård för anorexi innan beroendet var behandlat. Behandlingshemmen för missbruk krävde att hon först fick vård för sin anorexi och andra psykiska ohälsa. Sanne hamnade på gatan. Droger och sexuella övergrepp blev hennes verklighet.

Regelverkens attityd gentemot personer med missbruk och beroendesjukdom har drag av en moralism som aldrig skulle drabba den som brutit benet i en brant skidbacke, eller ätit sig sjuklig på restaurang. Detta är frustrerande för de som arbetar för att hjälpa och framförallt mycket farligt för de drabbade. Det måste upphöra.

Liberalerna tänker stoppa plågan och göra något åt denna helt absurda situation.

Tillsammans med andra partier i riksdagens socialutskott drev vi på för att täta maskorna i skyddsnätet - en kamp vi till slut vann. Den utredning som tillsattes ser detsamma som vi: människor glöms bort i ett absurt system. Utsatta personer skickas fram och tillbaka mellan socialtjänst och psykiatri och får ibland ingen hjälp alls. Beslut som enligt regelverket är korrekta överger människor som desperat behöver vård. Utredningen konstaterar att människor måste få det stöd de behöver när de behöver det. Ett avgörande förslag är att all beroendevård ska vara en fråga för hälso- och sjukvården. Detta lovar vi att ta strid för att förverkliga.

Välfärden ska vara stark. Skyddsnäten måste fånga alla. Varje Kenneth och varje Sanne måste få den vård de behöver. Vi liberaler accepterar inget mindre.

Lina Nordquist, social- och sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Fredrik Askhem, Oppositionsråd Region Örebro län (L)

Artikeltaggar

AnorexiLiberalernaLina NordquistÖrebroPsykisk ohälsaSjukvårdVårdVård och omsorg