Hoppa till huvudinnehållet

Inget hopp för förnuftet

Publicerad:
Susanne Sjöstedts ledare om lärarnas löneförhandling med sin arbetsgivare Karlskoga kommun.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlskogalärarna radar upp sig på bild i lokaltidningen och förklarar, efter ännu en misslyckad löneförhandlingsträff, att de hoppas att kommunen och det politiska styret ”ska ta sitt förnuft till fånga”.

Det lär inte hända. Och den slutsatsen är nu ingen pik från en rödmärkt skribent mot ett blått styre. ”Förnuft” är helt enkelt inte en ingrediens att hoppas på i en löneförhandling. Ja, frågan är väl egentligen varför lärarfacket lokalt fortsätter att hoppas att kommunen ska återkomma med ett bättre bud, i stället för att själva nu komma med ett motbud. Kontra med sex procent. Om kommunen inte vill hedra riktmärket, varför ska lärarna?

Kommunens förhandlingschef kör samma taktik som efter det första mötet. Elisabeth Högfeldt slår ut med händerna och förklarar att hon inte har några mer pengar att fördela. Kommunalarna åt upp allt med sitt nya avtal och nu finns inga pengar kvar till yrkesgrupperna med sifferlösa avtal. 2,2 procent är därför den av kommunen föreslagna löneökningen för alla med sifferlösa avtal.

– Vi har en fast lönesumma. Eftersom Kommunals avtal tar drygt 60 procent av den så ska det som blir kvar fördelas på övriga. Det är ett system som vi är fast i, sa kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) på liknande vis, till SVT Värmland häromveckan.

Det är sant, men möjligen inte relevant, att kommunen inte har pengar över i budgetposten för löner. Det är också helt sant att Ring sitter i en jäkla rävsax nu. Att vara KS-ordförande under en sosseregering var förbannat mycket roligare än att vara det under en SD-styrd. Kommunen får inga mer pengar. Statsbidraget sänktes redan i budgeten i höstas och vårbudgeten gav inte en spänn extra. Tro på sjutton att Ring är stressad. Han kan inte ens, mer än marginellt, använda fjolårets överskott att rädda viktiga verksamheter från ren slakt.

Det är roligare att prata årsbokslut för fjolåret med fina överskott, än att prata kommunens ekonomi för 2023 med inflation och prisökningar för varje liten del av de kommunala verksamheterna. För att inte tala om en för kommunekonomin helt katastrofal höjning av pensionskostnaderna som i år ökar med hisnande 69 miljoner kronor – en 55 procentig ökning! – jämfört med ifjol.

Det är så mycket löneutrymme som försvinner för att kompensera för inflationen i pensionssystemet.

Så Ring och hans förhandlare hoppas att de kommunanställda på sifferlösa avtal, som inte likt de andra garanteras en höjning i linje med riktmärket på 4,1 procent, inte ska orka ta kamp för samma löneutveckling. Att de ska nötas ut med upprepade bud på 2,2 procent ackompanjerat av uttalanden om hur allt över det kan innebära uppsägningar – för att sen acceptera kanske 3 procent under tandagnissel.

Det är begripligt om kommunstyret i Karlskoga vill försöka skyffla över ansvaret för kommunens och skolans ekonomi på lärarna. Men det betyder inte att de ska lyckas.

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBudgetarKarlskogaKommunalModeraternaVärmlands län