Hoppa till huvudinnehållet

Bjöd på teater med viktigt budskap

Publicerad:
”Lina & Linus” är en stödgrupp som startar upp i både Degerfors och Åtorp. Foto: Amalia Jansson

Mellanstadieelever bjöds in för att se föreställning i syfte att uppmärksamma de stödgrupper Hela människan startar upp i Degerfors och Åtorp för barn som lever i familjer med missbruksproblematik.

– Det finns ett stort behov, säger Ann-Charlotte Andreasson, diakon på Hela människan Karlskoga/Degerfors.

Hela människan i Degerfors bjöd under onsdagen och torsdagen in mellanstadieklasser från Degerfors skolor till folkets hus för att se föreställningen ”Bengtsson på dörren” som framfördes av Adesso Productions. Syftet är att uppmärksamma stödgruppen ”Lina & Linus” som Hela människan nu startar upp i Degerfors och Åtorp.

Stödgruppen riktar sig till barn som växer upp i familjer med missbruksproblematik och kommer erbjuda träffar en gång i veckan där barn kan prata öppet om sin livssituation och samtidigt få stöd av vuxna och andra barn med samma familjeproblematik.

Diakonen Ann-Charlotte Andreasson ser ett stort behov för stödgrupper som riktar sig mot barn.
Diakonen Ann-Charlotte Andreasson ser ett stort behov för stödgrupper som riktar sig mot barn. Foto: Amalia Jansson

”Lina & Linus” är ett rikstäckande projekt som finns sedan länge på flera platser i landet, och en uppstart av stödgruppen i Degerfors och Åtorp är något diakonen Ann-Charlotte Andreasson, som arbetar för Hela människan Karlskoga/Degerfors, ser en otroligt stor vikt i.

– Vi ser ett stort behov av stödgrupper som riktar sig till barnen, och även föräldrar till barn som lever i dessa miljöer har uttryckt ett behov, berättar hon.

”Baserat på egna erfarenheter”

För att uppmärksamma uppstarten av stödgrupperna fanns Adesso Productions på plats och bjöd barnen på en föreställning med ett viktigt budskap.

– Pjäsen skrev jag för över 30 år sedan, och den baseras till stor del på mina egna erfarenheter då jag själv växte upp med en mamma som led av ett missbruk, berättar Marcus Belltreccia, ena halvan av duon som framförde föreställningen.

Marcus Belltreccia och Björn Kruse bjöd eleverna på föreställningen ”Bengtsson på dörren”.
Marcus Belltreccia och Björn Kruse bjöd eleverna på föreställningen ”Bengtsson på dörren”. Foto: Amalia Jansson

Efter föreställningen fick barnen delta i en diskussion om vad de hade sett, deras upplevelser och tankar. Det framkom då från spelarduon att över 400 000 svenska barn lever i en familj där missbruk förekommer, men bara två procent av dessa barn får hjälp och stöd med att prata om det enskilt eller i grupp.

– Man kan säga ett vi lever i ett katastrof-område varje dag utan att vi ens känner till det, säger Björn Kruse, andra halvan av spelarduon.

Tre till fem elever i varje klass

När frågan om var man i Degerfors stöter på personer som lever i ett missbruk börjar barnen svara ställen som ICA, torget och systembolaget. Men efter lite eftertanke ropas även svaret ”man kan hitta dem hemma” ut.

– Man brukar säga att det i varje klass finns tre till fem elever som lever i en familj där det förekommer missbruk, men det pratas inte om det. Det är där skon klämmer, säger Björn.

Barnen är rörande överens om att man borde prata mer om missbruksproblematik och att det inte är något att skämmas över.

Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet lever i nära relation till ett missbruk

BRIS telefonnummer - 116 11

Polisens tipstelefon - 114 14

Socialtjänsten Karlskoga - HÄR

Socialtjänsten Degerfors - HÄR

Hela människan ”Lina & Linus” - HÄR

Elevhälsan på skolan

Artikeltaggar

ÅtorpBrisDegerforsFöreställningarIcaKarlskogaMissbrukSocialtjänstVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.