I helgen var det dags får årets kosläpp på Bråtners Gård strax utanför Åtorp. Kosläppet brukar vara populärt och årets upplaga var inget undantag.
Dagen inleddes med olika aktiviteter några timmar före själva kosläppet. Besökarna kunde provsitta traktorer, se sig om på gården och gå tipspromenad bland mycket annat i det strålande vårvädret. Dessutom bjöds det på bullar och mjölk.
– 1650 bullar hade vi beställt och Arla kom ut med mjölken i morse, säger Morgan Bråtner som driver gården tillsammans med sina bröder Andreas och Mikael.
Fullt rekordtidigt
Maxantalet besökare var satt till 1500. För att vara med var man tvungen att föranmäla sig.
– Det blev fullt rekordtidigt, för en vecka sedan! säger Morgan Bråtner.
De flesta av de som hade föranmält sig dök upp till kosläppet.
– Dessutom har det varit många som har ringt och frågat om de fick komma ändå. Det fick de, vi räknar alltid med att det kommer några fler.
Det har varit hårt tryck eftersom det var många som ville komma och se kosläppet.
– Efter att det blev fullbokat har det ringt flera varje dag. En handfull har till och med ringt ända från Stockholmsområdet och frågat om de får komma.
När korna släpptes ut på söndagen hade de varit inomhus sedan början av oktober. Glädjen hos korna att få komma ut gick inte att ta miste på och de bjöd häpnadsväckande glädjeskutt och krumsprång.
Mycket nöjd
Morgan tycker att det är lika roligt varje år att se kosläppet.
– Man tror ju inte att korna som är lite äldre ska hoppa, men de blir som småungar och skuttar likadant som de yngre.
Han berättar att korna snabbt vänjer sig vid att vara ute.
– I morgon (läs: på måndagen) är de kanske lite ystra, sedan har de vant sig.
Han påpekar att korna nu får gå ut och in som de vill.
– De är helst ute på kvällar och nätter. Soliga dagar, särskilt när det är riktigt varmt, är det inte en enda ko ute.
Sammanfattningsvis är han mycket nöjd med dagen.
– Den har varit hellyckad! Det är svårt att få den att bli bättre. Mycket folk, fint väder och glada kor. Det går inte att begära så mycket mer.