Hoppa till huvudinnehållet

Björneborg Steel levererar världsnyhet – första fossilfria axeln

Publicerad:
Det var några dagar innan jul förra året som den fossilfria axeln smiddes i Björneborgssmedjan. Foto: Magnus Carlsson

Det var en världsnyhet lite grann i skymundan när Björneborg Steel i december för första gången smidde fossilfritt. Nu är den färdiga vevaxeln levererad till slutkunden i USA.

Inom stål- och verkstadsindustrin pågår en grön omställning och Björneborg Steel ligger i framkant. Tack vare sin relativa litenhet har smedjan en flexibel produktionsapparat och i vintras gjordes ett försök att elda ugnarna med biogas istället för gasol.

En smidd och värmebehandlad vevaxel levererades sedan till brittiska Lincoln Crankshaft and Machine Ltd där den nu har färdigbearbetats för leverans till slutkunden i USA. Enligt ett pressmeddelande från Björneborg Steel har slutkunden stort fokus på hållbarhet.

Björneborg Steel och Lincoln Crankshaft and Machine Ltd har sedan 40 år ett väl utvecklat samarbete. De har ett partnerskap där de gemensamt jobbar för att utveckla produkter som minskar sitt koldioxidavtryck och påskyndar klimatförändringen.

– Vi är oerhört glada över att ha en kund som LCM som, genom handling, visar både på allvaret i klimatförändringen och vägen framåt. En slutprodukt med utmärkta materialegenskaper är också ett tydligt kvitto på vår gemensamma processkedja. Härifrån fortsätter vi också vår resa mot en helt fossilfri och klimatneutral produktion 2026, säger Håkan Dedorsson, vd för Björneborg Steel.

Håkan Dedorsson: ”Vi har haft en mycket bra start på året”

Artikeltaggar

BiogasBjörneborg SteelHåkan DedorssonHållbarhetKlimatKristinehamns kommunLincolnMiljöNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.