Hoppa till huvudinnehållet

Bortåt 50 deltagare i föreningslivets stora knytkalas

Publicerad:
Dags för det gemensamma kultur- och föreningskalaset i Karlskoga, i samarbete mellan Möckelnföreningarna och Karlskoga kommun. Här syns representanter från arrangörerna och några av föreningarna utanför Nobelhallen, som är ena platsen för kalaset, medan det också pågår vid Bofors stationsområde. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På lördag är det dags, för det femte gemensamma kultur- och föreningskalaset i Karlskoga. Närmre 50 föreningar och utställare visar denna dag upp sig och den verksamhet de bedriver och naturligtvis finns möjligheter att prova på.

– Tidigare har vi hållit till på Bofors stationsområde och Näset. Men i fjol såg vi att det skulle bli regn och ringde runt till alla att vi skulle flytta det till Nobelhallen, säger Sofia Tungfelt, Möckelnföreningarna.

Det var en akutåtgärd som blev väldigt lyckad och inför årets kalas har det funnits önskemål om att alla ska hålla till vid Nobelhallen. Men då många föreningar och lokala utställare är fasta på Bofors stationsområde, väljer man att hålla kvar vid två platser.

– Det är hyfsat jämnt med antal deltagare i Nobelhallen och vid Bofors stationsområde, säger Marina Sjödahl, Karlskoga kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

Boda borg-tåget kommer gå emellan, som det också gjort alla tidigare år, men nu med ett extra stopp.

– Nytt för i år är att det stannar till vid Bofors gamla skjutbana, Tuggenområdet, för det är väl värt att se, säger Tungfelt.

Agility och baseball

En del nyheter bland de medverkande är det också, bland andra Agilitysportklubben som på en plan utanför hallen kommer visa färdigheter med hundarna.

– Vi från Karlskoga Bats kommer också vara med i år och kommer vara härute och slå, kasta och spela soft- och baseball, berättar Ingela Ranki från nämnda klubb.

Dags för femte gemensamma kultur- och föreningskalaset i Karlskoga, och arrangörsrepresentanterna Marina Sjödahl, kultur- och fritidsförvaltningen, och Sofia Tungfelt, Möckelnföreningarna, garanterar att det blir en fartfylld dag.
Dags för femte gemensamma kultur- och föreningskalaset i Karlskoga, och arrangörsrepresentanterna Marina Sjödahl, kultur- och fritidsförvaltningen, och Sofia Tungfelt, Möckelnföreningarna, garanterar att det blir en fartfylld dag. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Från Studiefrämjandet kommer man också vara med och låta besökarna prova på zumba. Veronica Karlsson berättar att ukrainska kvinnor, som läser svenska, kommer i en egen del visa upp handarbeten, som smycken, ljus och tavlor.

Karlskoga sportdykarklubb kommer finnas på plats för att berätta om verksamheten och låta intresserade anmäla sig till prova-på-dyk som man inte kan hålla denna dag, utan vid annat tillfälle, enligt Camilla Sånebo.

Fullträff

Den som vill få in en fullträff kan prova på bågskytte i Nobelhallen, enligt Rolf Larsson, och det går även bra att skjuta prick med handbollsklubben, enligt Mattias Karlsson.

Viktig information blir det också hos Bröstcancerföreningen Hilda, som finns på plats.

– Vi informerar om verksamheten och om hur man undersöker sina bröst. Det är viktigt att veta att vi finns, säger Anne-Marie Ericsson och Pia Thomassen.

Uppvisningar blandas med prova-på-aktiviteter denna dag och bland dem som visar upp sin verksamhet finns Karlskoga dansklubb.

Per Jakobsson berättar att Gôrskôj kommer uppträda med korta sketcher vid Bofors stationsområde.

Där blir det också en hel del musikframträdanden, bland annat deltar för första gången Gladiatonerna.

– Sen hålls Föreningsloppet för barn, som får springa en runda här i skogen utanför Nobelhallen och alla får medalj, säger Marina Sjödahl.

Eldsjälspris

Utöver det kommer föreningslivets eldsjälspris delas ut, men till vilka är hemligt än så länge.

– Bharat Forge delar då ut en check på 5 000 kronor och Karlskoga folkhögskolas konstlinje har gjort en unik statyett som pristagaren får, säger Tungfelt, som tycker att det viktiga är att man nomineras, för det bevisar att någon sett att det man gör gör skillnad för andra.

Tidigare hade man ett kulturkalas och en föreningsdag, men så slog man ihop båda arrangemangen och så har det varit sedan 2018 och det året besöktes kalaset av cirka 700 personer.

På grund av pandemin gjordes uppehåll 2020 och året därpå hölls kalaset digitalt, som en hyllningskavalkad. Nu hålls det gemensamt för femte gången i ordningen.

– Det blir en fartfylld dag med massor av aktiviteter på båda platserna, säger arrangörsrepresentanterna Tungfelt och Sjödahl.

Artikeltaggar

Bröstcancerföreningen HildaFöreningslivFritid och livsstilKarlskogaKarlskoga BatsKarlskoga kommunKulturMöckelnföreningarnaNobelhallenSofia TungfeltStudiefrämjandet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.