Hoppa till huvudinnehållet

Degernäs har öppnat igen – vill erbjuda både mat och vinprovningar på herrgården

Publicerad:
Peter Gustafsson kommer tillsammans med Martin Larsson har skrivit kontrakt med Degerfors golfklubb om att driva Degernäs herrgård de närmaste fem åren. Foto: Helena Lundberg

Efter att herrgården legat tom och öde i mer än ett halvår har nu nya entreprenörer öppnat upp dörrarna.

– Det känns jättebra, svarar Peter Gustafsson snabbt på frågan om hur det känns nu när han och kollegan Martin Larsson öppnat restaurangen på Degernäs herrgård.

För ett år sedan flyttade Peter Gustafsson från Småland till Kristinehamn. Han och Martin Larsson lärde känna varandra. De bestämde sig för att slå sina kloka affärshuvuden ihop och sökandet efter en lämplig restaurang att driva inleddes.

I december såg de av en slump ett inlägg på Facebook att Degerfors golfklubb sökte en ny entreprenör till herrgården och kontakt upprättades.

– Jag hade mest sett mig om i Kristinehamn, Karlskoga och Karlstad när Degernäs dök upp som en möjlighet. Dessutom visste Martins bror att golfbanan i Degerfors var högt klassad, säger Peter.

Redan vid första besöket på Degernäs gillade Peter det han såg.

– Trots att det var mörkt och tyckte jag att det var jättefint. När sen Martin och jag åkte hit dagtid så var det ännu finare, säger Peter.

Efter den inledande kontakten med golfklubben hade man några möten för att se så man var på samma våglängd och skrev sen kontrakt den 25 mars i år.

– Det har funnits andra intresserade, men vi ville förstås träffa rätt och få någon som såg möjligheterna, säger golfklubbens VD Elisabet Björn.

Karriärbyte

De nya entreprenörerna tillträdde första april, bara dagar efter kontraktsskrivningen. Knappt en månad senare, till Valborg, öppnade de för sina första gäster. Och redan första helgen hade de över tvåhundra matgäster.

Elisabet Björn, VD i Degerfors golfklubb och Peter Gustafsson, krögare på Degernäs herrgård.
Elisabet Björn, VD i Degerfors golfklubb och Peter Gustafsson, krögare på Degernäs herrgård. Foto: Helena Lundberg

Men det var inget som oroade Peter. Han är en van krögare och har drivit flera verksamheter tidigare. Han har dessutom, passande nog i ett samhälle som Degerfors, varit aktiv i 19 år inom fotbollen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle sluta med fotbollen, men 2006 tog jag över en restaurang och sedan dess har de jag jobbade med inom fotbollen slutat. Idag känner jag två personer på allsvenska tränarsidan, säger Peter.

Tre år efter karriärbytet utbildade han sig till sommelier och det är också något som han vill kunna dela med sig av på Degernäs.

– Här ska vi ha öl, vin och whiskyprovningar. Rom, choklad och champagne. Vi ska ha en restaurang, men vi vill lika gärna vara en kvarterskrog åt Degerforsborna, säger Peter.

Elisabet Björn och Peter Gustafsson skålar över att kontraktet är påskrivet och klart så deras samarbete vid Degernäs nu kan ta vid.
Elisabet Björn och Peter Gustafsson skålar över att kontraktet är påskrivet och klart så deras samarbete vid Degernäs nu kan ta vid. Foto: Helena Lundberg

Att verksamheten startades upp med kort varsel och med världsläget som råder har gjort att de båda entreprenörerna väntar på en hel del leveranser.

– Allt tar tid. Bara dukarna var det nio veckors leveranstid på, en brännare till crème brulée var leverans på först vecka 36 och möbler till uteserveringen var flera månaders leverans på. Så mycket har man fått åkt och skaffat på annat håll, säger Peter.

Dessutom tog det tid att få igång telefonnumret och hemsidan verkar vara svår att söka fram.

– Därför har vi lagt en länk från golfklubbens hemsida så kommer man rätt, säger Elisabet.

Bra kockar

Det som däremot inte tog tid alls var att få personal till köket, rätt personal. För enligt Peter är det viktigt att det är kvalitet i allt som görs på en sådan plats som herrgården.

– Det är viktigt att ha bra och rätt kockar. Jag hade mina kontakter och folk som kunde gå in för att täcka upp. Men nu löste det sig så bra med en kille som hörde av sig direkt när han hörde att jag skulle öppna. Vi hade några sittningar och det kändes bra, säger Peter och fortsätter:

– För många är det mängd som gäller sommartid, men kvalitetsnivån är viktig för mig. Vi vill ha husmanskostinspirerad à la carte. Det är också viktigt att man har alla prisnivåer. Ingen ska känna att man inte kan gå hit för att det är för dyrt.

Peter Gustafsson har tidigare drivit restauranger och har under ett års tid letat en lämplig plats att arrendera. När han och kollegan Martin Larsson av en slump fann Degernäs herrgård tvekade de inte att ta kontakt med Degerfors golfklubb.
Peter Gustafsson har tidigare drivit restauranger och har under ett års tid letat en lämplig plats att arrendera. När han och kollegan Martin Larsson av en slump fann Degernäs herrgård tvekade de inte att ta kontakt med Degerfors golfklubb. Foto: Helena Lundberg

Även tillstånden var snabba att godkännas. Efter att kontraktet var påskrivet skickades ansökan in och två och en halv vecka senare var det godkänt och klart.

Femårskontrakt

Peter är krögaren och Martin, som inte är utbildad i branschen men har ett stort mat- och dryckesintresse, är den som äger företaget och kommer driva det mer bakom kulisserna då han har ett annat arbete vid sidan om

– Jag ser positivt på att vi ska kunna utvecklas här på Degernäs. Vi har skrivit femårskontrakt och det är för att vi ser långsiktigt, säger Peter och berättar att han även har kontakt med en bröllopskoordinator och att de har för avsikt att kunna ha både fester för jubilarer samt musikkvällar.

Vad har det betytt för golfklubben att få hit en entreprenör?

– Det är jätteviktigt. Man förknippar ofta golfbanor med en god restaurang. Så det är viktigt att kunna äta en god bit mat och gärna ta en öl eller ett glas vin till. Och vi har ju en så fin herrgård så det är synd att den skulle stå tom, säger Elisabet.

Man vill erbjuda allt från lunch till pubmeny, bröllopsfester och musikkvällar på Degernäs herrgård. Elisabet Björn och Peter Gustafsson är nöjda över samarbetet.
Man vill erbjuda allt från lunch till pubmeny, bröllopsfester och musikkvällar på Degernäs herrgård. Elisabet Björn och Peter Gustafsson är nöjda över samarbetet. Foto: Helena Lundberg

På området finns tre företag, golfklubben, herrgården och campingen. Att de arbetar tillsammans och gynnar varandra är något de alla ser som en viktig framgångsfaktor.

– Egentligen så är vi lika viktiga för varandra. För golfklubben vill ha folk som kommer hit och spelar, då är det bra om det finns en restaurang. Och likadant för mig att jag måste ha öppet, vara tillgänglig och ha ett bra utbud. Kvalitet, service och trivsel allt hänger ihop. Och gör vi det då så är det dragplåster till oss och sen campingen förstås, den ska vi inte glömma, avslutar Peter.

Artikeltaggar

CampingDegerforsDegernäsDegernäs herrgårdEntreprenörskapNäringslivRestauranger

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.