Hoppa till huvudinnehållet

Kanal fick fel namn på grund av värmlandsdialekt

Publicerad:
Lantmäteriet har ändrat namn på en kanal i Filipstad, efter att ha upptäckt att den haft fel namn sedan 60-talet.
Lantmäteriet har ändrat namn på en kanal i Filipstad, efter att ha upptäckt att den haft fel namn sedan 60-talet. Foto: Charlotte Ferneman

Lantmäteriet har ändrat namnet på en kanal i Färnebo, Filipstad. Orsaken är språkförbistring, eller rättare sagt att den uttalats fel på värmländska.

Älvsjökanalen, en grävd kanal strax norr om Bosjön i Filipstad, har haft fel namn sedan 60-talet. Egentligen ska den heta Älgsjökanalen. Det konstaterar Lantmäteriet.

En privatperson hörde av sig till myndigheten och menade att Älvsjökanalen egentligen heter Älgsjökanalen. Lantmäteriet kontaktade en namnkonsulent på Institutet för språk och folkminnen för att gräva vidare i frågan.

”Hon har i sin tur kontaktat en person barnfödd i området som kunde meddela att kanalen lokalt endast benämns Kanalen. Men eftersom den leder vatten från Älgsjön, så är det mest korrekta Älgsjökanalen enligt informanten.”

Utöver det skriver konsulenten att Älgsjö och Älvsjö låter väldigt lika på värmländska, och det är förmodligen vad som ligger bakom namnförväxlingen. Det felaktiga namnet nedtecknades 1967, men från och med slutet av april så har Älgsjökanalen fått sitt korrekta namn.

Artikeltaggar

ÄlgsjönBosjönFilipstadInstitutet för språk och folkminnenLantmäterietMyndigheterSamhälleVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.