Hoppa till huvudinnehållet

Outokumpus delårsrapport: Svagare än i fjol men starkare än förra kvartalet

Publicerad:
Vid Degerfors järnverk såldes enheten långa produkter av under första kvartalet.
Vid Degerfors järnverk såldes enheten långa produkter av under första kvartalet. Foto: Love Tallmyren

Justerad EBITDA ökade till nästan det dubbla, jämfört med föregående kvartal, och leveranser av rostfritt stål steg. Men i jämförelse med samma kvartal i fjol blev det sämre siffror i Outokumpus delårsrapport.

Outokumpus delårsrapport för första kvartalet visar att marknaden för rostfritt stål var klart svagare än samma tid i fjol, men säsongsmässigt stark och trots kraftiga lagerminskningar hos distributörer ökade de totala leveranserna av rostfritt stål med 12 procent från föregående kvartal.

Justerad EBITDA steg från 110 till 204 miljoner euro från fjärde kvartalet 2022 till första kvartalet 2023, men det är ändå långt sämre än första kvartalet 2022 då det låg på 350 miljoner euro.

Det förväntas dock ligga på liknande, eller högre, nivå som under första kvartalet även under det andra kvartalet.

Sålde av enheter

Vid kvartalsskiftet tillkännagavs ett avtal om att avyttra den återstående långa produkter-verksamheten i Degerfors och Storfors, till Cogne Acciai Speciali.

– Jag är glad att vi håller på att slutföra avyttringen av vår icke-kärnverksamhet inom Long Products. Outokumpu kan nu fokusera på sin kärnverksamhet, säger koncernchef och vd Heikki Malinen i ett pressmeddelande.

Vad gäller produktförsäljningen under första kvartalet så ökade den i jämförelse med förra kvartalet till 2 006 miljoner euro, mot 1 895 miljoner euro under fjärde kvartalet.

Nettoresultat för perioden hamnade på 97 miljoner euro.

Under kontroll

– Vi har lyckats hålla våra kostnader under kontroll och nu verkar både energiprisernas volatila utveckling och inflationen bromsa in. Löneförhandlingar på våra huvudorter har också avslutats med rimliga nivåer, säger Malinen i pressmeddelandet kring delårsrapporten.

Malinen säger också att då energipriserna nyligen sjunkit från de exceptionellt höga nivåerna har man ökat ferrokromproduktionen till en mer normal nivå.

Man jobbar vidare med hållbarhetsmålen och har tillkännagett planer på att undersöka möjligheterna att minska utsläppen från tillverkningen med den framväxande kärntekniken av små modulära reaktorer. Enligt energinyheter.se är Outokumpu ett av de företag som släpper ut mest koldioxid i Finland och även den största elanvändaren i Finland.

Nu säljer man även långa produkter i DegerforsOutokumpu finansiellt starkare än någonsin

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors järnverkFinlandHeikki MalinenInflationNäringslivOutokumpu StainlessPressmeddelandeStorforsTillverkningUtsläpp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.