Därför vill Vänstern ha skolfrukost: ”Barnen bunkrar mat på fredagar”

Publicerad:
Maria Nyberg och Vänsterpartiet har lagt en motion om att ge alla barn och unga i skolan frukost innan skoldagen börjar. Foto: Kajsa Juslin

Frukost i skolan tror Vänsterpartiet ska ge bättre skolresultat. Att ge barn och unga de bästa förutsättningar i skolan i den ekonomiska krisen är ett måste enligt partiet i Karlskoga.

– Vi måste kompensera med det vi kan göra i krisens tecken, säger Maria Nyberg, partiföreträdare för Vänsterpartiet.

Hon poängterar att det inte handlar om en gratis frukost då inget är utan kostnad men en frukost som serveras i skolan som är avgiftsfri för eleverna.

– Det är ingen jättekomplicerad hotellfrukost utan en vanlig frukost som smörgås och kanske gröt, säger Maria Nyberg och tillägger:

– Jag hoppas att det här tas på rätt sätt och jag tror att många är positiva till förslaget, säger hon.

Själv tror hon att det skulle kunna vara ett mysigt sätt att börja skoldagen tillsammans för elever och pedagoger. Hur det ska genomföras vet partiet inte men de hoppas på att deras motion ska vinna tycke och att förslaget ska utredas.

– Det har varit på tapeten tidigare men då det rann ut i sanden. Jag har full tilltro att folkhälsoförvaltningen har de bästa metoderna för att genomföra det.

Bunkrar på fredagar

I närliggande kommuner, som Kristinehamn och Storfors, har skolfrukost gjorts på försök. I Kristinehamn genomfördes det som ett pilotprojekt på en skola där projektet lades ned. I Storfors har man på minst en skola haft skolfrukost i många år och där har det fungerat väl. Att införa skolfrukost nu är viktigt med tanke på hur omvärldsläget ser ut menar Vänsterpartiet.

”Det är ingen jättekomplicerad hotellfrukost utan en vanlig frukost som smörgås och kanske gröt”, säger Maria Nyberg (V).
”Det är ingen jättekomplicerad hotellfrukost utan en vanlig frukost som smörgås och kanske gröt”, säger Maria Nyberg (V). Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

– Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, säger Maria Nyberg och menar att kostnaden som blir är något som man får fundera på hur den kan att lösas.

Ett annat syfte med att införa frukost i skolan för Maria Nyberg är att vi alla är olika.

– Det kan vara för tidigt att äta frukost och en del behöver tid på sig. Många kommer hungriga för att de inte kan äta på morgonen.

Sedan den kraftiga prisstegringen på mat finns en trend av att det går åt mer mat i skolan.

– Vi vet att barnen är hungrigare och att barnen bunkrar på fredagar och äter mer på måndagar, säger Maria Nyberg.

Artikeltaggar

BarnKarlskogaKristinehamnMänskligtMaria NybergSkola och utbildningSkolorStorforsTrenderVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare