Hoppa till huvudinnehållet

Kräver skadestånd efter sonens död på HVB-hem

Publicerad:
HVB-hemmet i Hagfors stängdes kort efter pojkens död. Arkivbild. Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Trots kännedom om säkerhetsbristerna placerades pojken på HVB-hemmet i Hagfors. Nu kräver föräldrarna skadestånd av Falu kommun.

Det har snart gått två år sedan en femårig pojke hittades död i en å i närheten av det HVB-hem i Hagfors som han hade lyckades avvika från.

På torsdag kommer föräldrarna att lämna in ett skadeståndskrav på 972 400 kronor till Falu kommun, som de menar inte har tagit ansvar för det som hänt.

– I granskningar från både Ivo och kommunen själva har man slagit fast att kommunen hade väldigt omfattande kännedom om säkerhetsbristerna på hemmet. Trots det valde de att placera pojken där, säger Emanuel Klerfelt Johansson, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för föräldrarna.

I december dömdes två anställda på hemmet till villkorlig dom för vållande till annans död. Både de anställda och pojkens pappa har överklagat domen till hovrätten.

Om kommunen inte går med på skadeståndskravet planerar föräldrarna att gå vidare med en stämningsansökan.

– Målsättningen handlar dels om upprättelse för föräldrarna och pojken, dels om ett större mål, att det här inte ska inträffa igen, vilket föräldrarna är väldigt angelägna om, säger Emanuel Klerfelt Johansson.

Efter pojkens död stängdes HVB-hemmet i Hagfors permanent.

Olle Bengtsson/TT

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCentrum för rättvisaEmil JohanssonFalu kommunHagforsHVB-hemIvoÖverklagandenVållande till annans dödVillkorlig dom

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.