BESLUT: Nämnden tvärvänder om busskort för gymnasieelever

Publicerad:
Det blir inga förändringar i busskorten för gymnasieeleverna. Foto: Region Örebro län

Det blir vare sig utökade busskort för de med långt till gymnasiet eller busskort för alla gymnasieeleverna i Karlskoga kommun. En i stort sett enig nämnd röstade ned alla förslag som utretts av skolförvaltningen.

– Det är jättetrist, verkligen, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

I januari i år togs beslutet av kommunfullmäktige om att låta utöka busskorten, så kallade kommunkort, för gymnasieelever med längre än sex kilometer till skolan så att de också kan åka buss kvällar och helger. Från början kom förslaget från gymnasieeleven Cristhina Benito som lämnade in ett Karlskogaförslag. Frågan har varit uppe i ungdomsfullmäktige och engagerat många. Men nu har den nått vägs ände.

Barn- och utbildningsnämnden hade tre olika förslag på sitt bord efter att utredningen var färdig. Utredningen slog fast att den typ av kommunkort som fullmäktige sa ja till inte var möjliga att köpa för kommunen då de inte säljs hos Länstrafiken.

Det blir inga nya busskort utan det får vara som det är
Anneli Bramvehl (M)

Det första förslaget som skolförvaltningen lade var att ge alla gymnasieelever busskort.

– Det skulle bli närmare åtta miljoner per läsår, säger Maria Karlsson (S), andre vice ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Då skulle 2,6 miljoner kronor av kostnaden vara ofinansierad.

– Det är sex stycken gymnasielärare, säger Maria Karlsson och får medhåll av Anneli Bramvehl om att det inte är realistiskt att lägga pengar på busskort istället för lärare.

Tackar nej

Det andra förslaget, som var det som förvaltningen rekommenderade, var att utöka giltigheten till kvällar och helger för de nästan 400 elever som är beviljade busskort. Det skulle kosta strax under den beviljade budgeten på 1,5 miljoner kronor.

Det tredje förslaget var att låta alla eleverna själva köpa 30 dagars periodkort själva och att kommunen sedan skulle låta ersätta dem retroaktivt månaden efter inköpet. Det skulle blir en kostnad på cirka 5,4 miljoner kronor.

Resonemanget att inte låta förslag två gå igenom var att ingen i nämnden tycker att det är en bra idé.

– Nämnden var enig om att inte ta något av förslagen, att vi tackar nej, det blir inga nya busskort utan det får vara som det är, säger Anneli Bramvehl.

Busskort till alla

Nämndkollegan Maria Karlsson hänvisar till vad fullmäktige faktiskt beslutade om:

– Beslutet handlade om att köpa busskort till alla och inte att köpa till några få, säger Maria Karlsson.

I och med att kommunkort inte existerar skulle det i praktiken innebära fria resor i regionen för cirka 400 gymnasieelever.

– Det blir också snett om vi ska förfördela de som har längre än sex kilometer till skolan och att vissa ska kunna åka till Örebro på helgen, säger Anneli Bramvehl.

Hon var skeptiskt till om det skulle gå att genomföra beslutet men Bramvehl är ledsen över att ha fått rätt.

– Det är trist. Jag skulle vilja att alla skulle få busskort, säger hon.

Det som nämnden däremot skulle vilja titta på är de avståndsbegränsningar finns idag för busskorten.

– Vi följer skollagen och ger busskort till gymnasieelever som har sex kilometer eller längre till skolan, men vi skulle kunna vara snällare än vad som står i skollagen, säger Anneli Bramvhel.

Det innebär att barn- och utbildningsnämnden är öppna för att korta avståndet och att fler på så vis skulle få busskort.

Miljöpartiet är inte överens om beslutet som nämnden fattade.

Cristhina, 19, drev igenom fria busskort för elever med långt till gymnasiet

Artikeltaggar

Anneli BramvehlBeslutBudgetarKarlskoga kommunKommunfullmäktigeMaria KarlssonMiljöpartietModeraternaNämnderÖrebroPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare