Hoppa till huvudinnehållet

Degerforselever ställer ut sina verk på Galleri Maja

Publicerad:
Elever från Degerforsgymnasiet minglar runt vid utställning som hålls på Galleri Maja. Foto: Amalia Jansson

Idag öppnade utställningen ”Min väg”, som elever från Degerforsgymnasiet skapat, på Galleri Maja. Jennifer Olsson är lärare för kursen och hon hoppas på att konceptet ska utvecklas så att eleverna i framtiden ska ha möjlighet att välja fler kreativa kurser.

Elever från Degerforsgymnasiet har under året kunnat välja bild som individuellt val i sin utbildning. Drygt 40 elever har valt att läsa kursen och nu ställs verken som skapats ut för vernissage på Galleri Maja under namnet ”Min väg”.

– För några år sedan var det runt tio elever som valde bild, och nu är det mer än det fyrdubbla. Det är jätte roligt och jag är så stolt, säger Jennifer Olsson, lärare för kursen.

Lana Alshalak visar upp ett av de verk hon under året skapat och som nu ställs ut.
Lana Alshalak visar upp ett av de verk hon under året skapat och som nu ställs ut. Foto: Amalia Jansson

Lana Alshalak är en av de elever som läst bild kursen och hon är otroligt nöjd med valet.

– Jag har alltid tyckt att det varit roligt att måla och skapa, och varit intresserad i bild och konst, berättar Lana och fortsätter.

– Den här kursen har varit jätterolig och vi har fått lära oss väldigt mycket.

Möjlighet att läsa ytterligare kurser

Efter avklarad bildkurs finns det möjlighet för eleverna att läsa kursen bild och form, där fokus ligger mer på att utveckla skapandet genom bland annat arbete med lera.

– Bild- och formkursen är det fyra elever som läst i år. Dessa elever har fått arbeta med lera och att skapa figurer utifrån olika tekniker. Sedan har de haft eget arbete några veckor där eleverna själva fått välja vad de velat skapa, förklarar Olsson.

Eleverna har arbetat med olika tekniker, här syns några av de konstverk som skapats.
Eleverna har arbetat med olika tekniker, här syns några av de konstverk som skapats. Foto: Amalia Jansson

Eleverna har under året fått arbeta med olika tekniker, ismer och att hämta inspiration från andra utställningar. Det har även funnits utrymme för eget arbete och friare tyglar där elevernas egna idéer fått spegla de konstverk som skapats.

– Alla elever har fått ramar att gå efter för att kunna skapa sig en basgrund i bild-teknik, men sen har det funnits mycket tid för eget arbete. Målet har varit att eleverna ska hitta en egen väg i konsten, berättar Jennifer Olsson.

Hoppas kunna utveckla utbudet

Jennifer Olsson är utbildad bildlärare men har också utbildning inom fotografi. Hennes förhoppning är att kunna utveckla utbudet av individuellt val och i framtiden även kunna erbjuda kurser inom fotografi.

– Foto är väldigt roligt, men just nu har utrustningen varit för dyr att köpa in. Jag hoppas att vi i framtiden får möjlighet att även lära ut fotografi till eleverna då jag tror att intresset finns där, avslutar Jennifer.

Artikeltaggar

DegerforsgymnasietGallerierJennifer OlssonKonstUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.