Vägen ut till Fasaskogen gör skäl för namnet – är i fasligt skick

Publicerad:
Såhär såg det ut för en månad sedan på vägen i Ölsdalen, där vägsamfälligheten har efterfrågat mer stöd från kommunen som vill marknadsföra Fasaskogen, då den ökade trafikmängden sliter hårt på vägen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors kommun vill exploatera Fasaskogen men är inte beredda att bidra till det ökade slitaget på vägen som den ökade trafiken medför, anser man i Ölsdalens vägsamfällighet. Vägen är i fasligt dåligt skick, den har enligt samfälligheten aldrig varit sämre.

Frågan om vägen ut till Fasaskogen har valsat runt i kommunala nämnder och styrelser.

Ölsdalens vägsamfällighet, som förvaltar vägen mellan Råbäck och Östervik via Ölsdalen, vände sig redan i vintras till Degerfors kommun och efterfrågade hjälp.

Joakim Flink (SD), ledamot i servicenämnden, yrkade på att nämnden skulle ge förvaltningen uppdraget att i samråd med vägsamfälligheten utreda om andelstal och andelsägare stämmer, vara behjälplig med mätning av trafikmängd till de olika naturreservaten samt att kommunen skulle bekosta ny förrättning om sådan behövdes. För det fick han inte gehör.

Istället beslutade servicenämnden att skicka frågan vidare till kommunstyrelsen för att utreda och besluta om ansökan om större ekonomiskt bidrag på grund av större underhållsarbeten av vägen, så som byte av vägtrummor.

Behandlas lika

Vägsamfälligheten har sen vänt sig till tidningen om att vägen aldrig varit i sämre skick och det menar man är på grund av den ökade trafiken till Fasaskogen.

Vi kontaktar Robert Håkansson, enhetschef på serviceförvaltningen, som berättar att det finns ytterligare 37 vägsamfälligheter i kommunen och att man från kommunens sida ska behandla dem lika. På enskilda vägar, som det handlar om, ger kommunen tio procent på det belopp samfälligheten får från Trafikverket.

– Det diskuterades om den här samfälligheten borde få större ersättning eftersom kommunen marknadsför Fasaskogen och då ökar trafikbelastningen. Men ska man göra undantag måste det beslutas av kommunstyrelsen och fullmäktige, det är inget servicenämnden har rådighet över, säger Håkansson men nämner att man från kommunens sida kan vara behjälpliga med olika delar som de har för att söka bidrag, exempelvis göra trafikmätning så man vet hur stor belastningen är.

Så mycket får de

Kommunens trafikingenjör, Viveka Wernqvist, berättar att vägsamfälligheten förra året fick 160 637 kronor från Trafikverket och utöver det fick de motsvarande ytterligare tio procent av den summan från Degerfors kommun, det vill säga 16 063 kronor.

– Vi betalar tio procent, sen vet inte jag hur mycket Karlskoga betalar för enskilda vägar, säger Wernqvist, då del av vägen samfälligheten har hand om ligger i Karlskoga kommun.

I april var det hålor över hela vägen för den som åkte genom Ölsdalen ut mot Fasaskogen.
I april var det hålor över hela vägen för den som åkte genom Ölsdalen ut mot Fasaskogen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Trafikingenjören berättar vidare att Trafikverket betalar ut bidrag utifrån årsmedeldygnstrafik, som delas in i olika klasser, bland annat efter hur många fordon per dygn som framförs på vägen.

– Samfälligheten kan söka extra bidrag från Trafikverket, men måste då påvisa att de har trafik som är högre. Hur stor ökning som krävs för att komma upp i en annan nivå vet jag inte, säger Wernqvist.

– Vi har en trafikmätare som vi kan hjälpa till med och göra mätningar, säger hon vidare.

Kan stänga vägen

Enligt Wernqvist är det vägsamfälligheten som äger vägen.

– Det är en enskild väg, så de skulle kunna stänga den. Men då får de heller inga bidrag. Trafikverket gör också besiktningar på enskilda vägar och skulle de bedöma att den är i för dåligt skick kan de säga att de inte får mer bidrag. Samfälligheten är väghållare och får bidrag för att hålla vägen öppen för allmänheten, säger Wernqvist.

Vägsamfälligheterna ska också se till att alla som bor längs med och nyttjar vägen betalar in en summa för underhållet.

– Det finns metoder för att räkna ut hur mycket man sliter på vägen utifrån tonkilometermetoden. Har du exempelvis bondgård längs vägen och kör med större, tyngre maskiner även på vägen så blir det att den får betala mer än den som bor i vanlig villa och som kör en bil fram och tillbaks till jobbet. Så att det blir rättvis andelstal till alla. Andelsförrättning kan man få via Lantmäteriet, men det är rätt dyrt, säger Wernqvist.

Bollat tillbaka

Vi kontaktar kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) med frågan hur kommunstyrelsen ställt sig till utökning av bidrag till vägsamfälligheten.

– Vi har skickat tillbaka frågan till servicenämnden som får komma med förslag på vad det kostar. Det fanns inget underlag när den skickades, de skrev att vi skulle utreda det men det har vi inga möjligheter att göra. Vi måste veta hur mycket pengar de efterfrågar innan vi skjuter till några, säger Mylly.

Artikeltaggar

Anneli MyllyBeslutDegerfors kommunFasaskogenKarlskogaKommunstyrelsenLantmäterietNämnderPolitikRobert HåkanssonSverigedemokraternaTrafikverketViveka Wernqvist

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare