Hoppa till huvudinnehållet

Regionen vädjar till fler att ta ”vårdos”: ”Fortfarande pågående smittspridning”

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vädjar till fler att ta påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, vädjar till fler att ta påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Foto: Kajsa Juslin

Region Örebro län uppmanar att fler tar den påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Detta gäller främst de som är över 80 år.

– Vi har fortfarande en pågående smittspridning i samhället, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

WHO bedömer inte längre covid-19 som ett internationellt hot mot mänskligheten, men trots det ser man en pågående smittspridning och rekommendationerna om vaccination gäller fortfarande.

– Vi har fortfarande en pågående smittspridning i samhället, om än på en relativt låg nivå, och det ligger fortfarande personer på sjukhus för vård av covid-19, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Rasmussen berättar att personer över 80 år rekommenderas ta den vårdos som erbjuds för att ha ett gott skydd mot smitta. Rekommendationen gäller även personer som bor på särskilt boende för äldre, då det är dessa två grupper som har störst risk att drabbas av svår sjukdom.

Finns fortfarande tid för vaccination

– Det finns fortfarande möjlighet att få en vaccinationstid för ”vårdosen” under maj månad. Men från juni månad kommer regionen att kraftigt dra ner på vaccinationsmöjligheten för att återuppta den till nästa höst/vintersäsong, säger Erik Fredholm, vaccinsamordnare i Region Örebro län.

De som ingår i den rekommenderade gruppen bör ta två vaccinationsdoser per år, en vårdos och en senare framåt hösten. Bokning sker via 1177 vårdguiden eller via telefon.

Personer som bor på särskilt boende för äldre behöver inte boka tid för vaccination utan erbjuds vaccinering på boendet.

Artikeltaggar

CoronavirusetGunlög RasmussenRegion Örebro länVaccinationVård och omsorgWHOÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.