Sparkrav fick elever att misslyckas – nystart för utbildning på plats

Publicerad:
”Anette Larslin rektor vuxnas lärande”, säger Anette Larslin, rektor vuxnas lärande. Foto: Maiken Kettil Schough

Nu tar Karlskoga kommun kommandot över gymnasiala kurser för vuxna och erbjuder på nytt platsundervisning. Efter det tuffa sparkravet 2018 där lärare fick gå och endast distansundervisning var möjlig nysatsar kommunen.

– Vi har anställt fyra lärare som just nu arbetar i olika grad för att förbereda utbildningen, säger Anette Larslin, rektor vuxnas lärande.

Det blir alltså möjligt att läsa gymnasiala kurser i svenska, svenska som andraspråk, biologi, naturkunskap, engelska och matematik på plats i Karlskoga igen för vuxna. När sparkravet kom 2018 lades undervisningen på distans och lösningen har inte varit klockren.

– Det har varit som en brevkurs via Hermods. Digitala kurser är bra men är inte för alla, säger Anneli Bramvehl, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Hon tillägger:

– Vi är jätteglada över att vi kan göra det här nu.

”Det här är en nystart”, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
”Det här är en nystart”, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Maiken Kettil Schough

Måluppfyllelsen har inte varit vad kommunen hoppats och en hel del av eleverna har valt att avsluta sin utbildning i förtid.

– Det har varit många som har misslyckats, berättar Anette Larslin.

Hon tror platsundervisningen kommer att ge störst effekt på matematikkurser när det blir större närhet till pedagoger.

Utbildar många

Det är inget litet antal personer som kommer i kontakt med vuxnas lärande i Karlskoga.

– Vi har en genomströmning på cirka 2000 personer om året som vi utbildar i olika former, berättar Anette Larslin.

Så de har fortfarande vana av att möta många människor i lärande. Att det var få som lyckades med distanskurserna var något som vuxnas lärande uppmärksammade politiken på.

Vi har en genomströmning på cirka 2000 personer om året som vi utbildar i olika former
Anette Larslin

– Det har varit positivt för politikerna har snabbt varit överens med oss om att något måste hända, berättar Anette Larslin.

En av orsaker att det nu är möjligt menar Anneli Bramvehl är att Karlskoga inte längre hänger ihop med Degerfors. Nu kan istället Degerfors kommun köpa utbildning av Karlskoga.

– Det var svårt med två kommuner med två olika budgetar. Det är lättare när vi rår över det själva, menar hon.

Flexibel utbildning

Från kommunens sida har man valt att satsa extra med information på sin hemsida för att den som söker en gymnasiekurs ska få så bra svar som möjligt.

– Ansökningen är öppen nu och fram till 31 maj, säger Anette Larslin.

Kurserna drar i gång i augusti och den digitala undervisningen kommer inte att försvinna helt. Söker inte tillräcklig många elever till en kurs kommer den att ges digitalt. För den som känner att en digital kurs är det bästa kommer att det finnas som alternativ.

– Det här är en nystart och utbildarna kommer att ta hänsyn till vad som passar individen bäst, säger Annelit Bramvehl som är mer än nöjd med satsningen.

Anneli Bramvehl är inte den enda som är nöjd med att de gymnasiala kurserna kommer tillbaka.

– Det känns jättebra att vara i kontroll igen, säger Anette Larslin.

Artikeltaggar

Anneli BramvehlDegerforsDegerfors kommunKarlskogaKurserLärareModeraternaSkola och utbildningUndervisningUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare