Hoppa till huvudinnehållet

Alla överens: Karlskoga BB kan återöppnas innan valet 2026

Publicerad:
Barnmorskor protesterade utanför avdelning Q, två år efter att förlossningen i Karlskoga stängde ner. Nu kan deras förhoppning besannas.
Barnmorskor protesterade utanför avdelning Q, två år efter att förlossningen i Karlskoga stängde ner. Nu kan deras förhoppning besannas. Foto: Kajsa Juslin

De styrande partierna i Region Örebro län tvärvänder om förlossningen i Karlskoga. De ställer sig bakom Anna Nordqvists (M) motion om att återöppna förlossningen innan mandatperiodens slut.

– Jag är glad över att den styrande Socialdemokratisk, Centerpartistiska och Kristdemokratiska minoriteten i Region Örebro län nu ställer sig bakom min motion så att vi kan säkerställa ett återöppnande av förlossningen under den här mandatperioden, skriver Anna Nordqvist, oppositionsråd i Region Örebro län.

Nordqvist har varit en ihärdig förespråkare för att återöppnandet av förlossningen i Karlskoga måste ske betydligt snabbare än regionens plan som varit 2029. Enligt henne har nu minoritetsstyret i regionen ändrat sig tvärt. Under fredagen fick beslutade sig en enig beredning för somatisk specialistvård och högspecialiserad vård, att ställa sig bakom hennes motion.

– Desto längre tid förlossningen hålls stängd desto svårare blir det att möjliggöra en återöppning. Därför har jag föreslagit att en återöppning ska ske under nuvarande mandatperiod, säger Anna Nordqvist.

Hennes glädje över beredningens beslut är stor.

– Vi har kämpat så länge i två valrörelser, i debatter och fullmäktig, i interpellationer och frågor i hälso- och sjukvårdsnämnden. Om det går igenom kommer det att vara fantastiskt, jag kommer att jubla.

Anna Nordqvists (M) motion om att återöppna förlossningen i Karlskoga under den här mandatperioden har goda utsikter att gå igenom.
Anna Nordqvists (M) motion om att återöppna förlossningen i Karlskoga under den här mandatperioden har goda utsikter att gå igenom. Foto: Per Lindgren

Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har motionerat om att förlossningen måste öppna tidigare än vad regionen haft som plan. Det har funnits en bred politisk enighet bland oppositionspartierna i frågan vilket gör att motionen har goda utsikter att klubbas igenom.

– Min förhoppning är att samtliga oppositionspartier också vill ställa sig bakom mitt förslag och rösta bifall till det i Regionfullmäktige. Det är viktigt för alla födande kvinnor i hela länet, menar Anna Nordqvist.

Andreas Svahn (S), ordförande för regionstyrelsen, bekräftar att beredningen ställer sig bakom Anna Nordqvists motion.

– Det här ligger i linje med de beslut som vi har fattat om att öppna förlossningsdelen i Karlskoga skyndsamt. Men det ska ske när man kan garantera patientsäkerheten, inte minst det ivo var kritiska till tidigare, säger Andreas Svahn.

Han håller inte med om de styrande partierna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, svängt gällande när förlossningen senast ska återöppnas.

– Man ska nog inte beskriva det som att som en svängning eller förändring, säger Svahn.

Enligt honom handlar det istället om en revidering av det tidigare beslutet. Ett av skälen till stängningen var bristen på specialistkompetens och den har fortsatt att utgöra ett hinder för återöppnandet.

– Födslarna i hela landet minskar ganska drastiskt nu och det kan göra det lättare att hitta den specialistkompetens som efterfrågas, menar Andreas Svahn.

Det kommer att fattas beslut om motionen när regionfullmäktige sammanträder i midsommarveckan.

Oppositionspartier ger BB-förslag sitt stöd: ”Inte bara ett parti som kämpat”Regionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”

Artikeltaggar

Anna NordqvistBB-fråganCenterpartietFörlossningKarlskogaKristdemokraternaModeraternaMotionerÖrebroPolitikRegion Örebro länSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.