Hoppa till huvudinnehållet

DIF får tillbaka duo – annan kugge saknas: ”Andra får gå in och ta ansvar”

Publicerad:
Christos Gravius, här till höger om mittfältskollegan Damjan Pavlovic, missar bortamatchen mot Häcken.
Christos Gravius, här till höger om mittfältskollegan Damjan Pavlovic, missar bortamatchen mot Häcken. Foto: William Larsson-Deland

Sebastian Ohlsson och Rasmus Örqvist är tillbaka i truppen. Christos Gravius missar däremot lördagens bortamatch mot regerande mästaren Häcken.

– Det är en viktig spelare för oss, men andra får gå in och ta ansvar. Det kommer bli bra, säger tränaren Andreas Holmberg.

Tabelltolvan Degerfors står på två raka förluster med 0–8 i målskillnad.

Vad krävs för att undvika en ny akut bottenstrid, att inte ligga runt de negativa strecken i omgång 30 igen?

– Det är klart att vi inte vill vara där. Men vår stora ambition, det vi vill, är ju att spela allsvenskt nästa år också. Om vi gör det i sista matchen, med sista sparken... Då är vi nöjda, säger tränaren Andreas Holmberg.

– Vi vill självklart utveckla vårt spel och bli bättre år för år, men det är svårt att hela tiden förlora sina bästa spelare och någonstans börja om. Vi ska klara oss kvar, men vi måste nog förbereda oss på en fight.

Holmberg fortsätter:

– För att ge ett bättre svar på din fråga så behöver vi absolut komma till rätta med defensiven. Det är det akuta. Vi kan inte släppa in mål på alla motståndarens målchanser. Sen behöver vi sätta dit bollarna. Vi vann ”xG” (expected goals) mot Norrköping.

”xG” slutade 1,00–0,65 enligt appen FotMob, men matchen 0–2.

– Vi såg det senast – mål förändrar matchbilder. Vi behöver göra första målet i fler matcher och kan inte bli lika passiva som vi har blivit. Vi måste reagera på insläppta mål på ett bättre sätt än mot Norrköping. Där har du några saker som vi måste förbättra för att ta poängen och inte vara i bottenstriden i slutet.

Andreas Holmberg.
Andreas Holmberg. Foto: William Larsson-Deland

Degerfors hoppas närmast på skrällpoäng borta mot Häcken. Häcken har inlett med 15 poäng på sju matcher och kommer närmast från en oväntad 0–1-förlust mot Halmstad.

– Alla vet att Häcken är ett av de absolut bästa anfallslagen i allsvenskan. Klart att vår defensiv måste vara bra. Vi måste göra allt för att inte släppa in dom genom vårt lag. Dom är farliga i ytorna mellan mittfält och backlinje.

– Det kommer också bli viktigt att kunna vila med bollen, ha anfallsspel. Det är många grejer som måste stämma. Omställningsspelet är också något som måste sitta.

Stämningen var, trots två raka förluster, på topp på Degerfors fredagsträning. Här värmer lagledaren ”Stisse” upp laget på sitt spektakulära, traditionsenliga sätt.
Stämningen var, trots två raka förluster, på topp på Degerfors fredagsträning. Här värmer lagledaren ”Stisse” upp laget på sitt spektakulära, traditionsenliga sätt. Foto: William Larsson-Deland

Gustav Granath tvingades kasta in handduken på uppvärmningen senast och är nu åter utanför truppen.

– Han är på gång. Däremot kommer han inte vara tillgänglig för matchen i morgon. Vi hoppas att han ska vara i full träning igen nästa vecka.

Missar matchen mot Häcken gör även Christos Gravius.

– Han har en lättare känning. En känning som gör att han är indisponibel mot Häcken, men vi räknar med att han är med i full träning igen nästa vecka.

”Två viktiga spelare”

Desto mer positivt för Degerfors är att laget får tillbaka både Sebastian Ohlsson och Rasmus Örqvist.

– Vi vill ha alla spelare tillgängliga och det är två viktiga spelare för oss. Jättebra att dom är med igen.

Ohlsson kommer att inleda på bänken efter sin långa frånvaro.

– Han har inte tränat fullt ut på fyra–fem veckor liksom. Det är en liten bit kvar, men det känns skönt att ha med honom i truppen.

Truppen: Sondre Rossbach, Karim Mammar, Sean Sabetkar, Joe Gyau, Oscar Wallin, Sebastian Ohlsson, Diego Campos, Gustav Lindgren, Dijan Vukojevic, Erik Lindell, Fortune Bassey, Seid Korac, Rasmus Örqvist, Albin Mörfelt, Elyas Bouzaiene, Peter Gwargis, Justin Salmon, De Pievre Ilunga, Jonas Olsson och Damjan Pavlovic.

Degerforskaptenen berättar om skadan och vägen tillbaka: ”Jag är på gång”Holmberg: "Vi kan inte släppa in mål på alla motståndarens chanser"Krönika: DIF har en del att fundera på – det ser både ospetsigt och energilöst ut

Artikeltaggar

AllsvenskanAndreas HolmbergChristos GraviusDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollRasmus ÖrqvistSebastian Ohlsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.