Hoppa till huvudinnehållet

Influensa B: Utredning visar att fler fall har rapporterats i landet

Publicerad:
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län.
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län. Foto: Region Örebro län

En utredning som gjorts efter de enstaka fall där barn drabbats av svåra komplikationer till följd av influensa B i regionen visar att ytterligare fall förekommit i resten av landet. Hittills syns 17 fall i Sverige.

I mars rapporterade Karlskoga Tidning-Kuriren om barn som, i ett fåtal fall, drabbats av svåra komplikationer till följd av influensa B. En utredning som Folkhälsomyndigheten gjort i samarbete med Region Örebro län visar nu att ytterligare enstaka fall förekommit i andra regioner.

Totalt rör det sig om 17 fall runt om i landet och det rör sig om både vuxna och barn, utan koppling till varandra. Virologiska analyser har kunnat fastställa att alla fall tillhör samma genetiska grupp av linjetyp B/Victoria, den virusvariant som dominerat i övriga Europa och som även ingår i det influensavaccin som getts denna säsong.

– Folkhälsomyndigheten fortsätter att samla in data till säsongen avslutas. Däremot har vi i vår region inte fått in några fler fall där barn drabbats av allvarliga komplikationer utöver de tidigare, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Därför slår influensa B hårdare mot barn och unga

Artikeltaggar

DegerforsFolkhälsomyndighetenGunlög RasmussenInfluensaKarlskogaÖrebroÖrebro länRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.