Hoppa till huvudinnehållet

Samordnad satsning på rekreation i Kilsbergen

Publicerad:
Kilsbergen ska utvecklas som rekreationsområde.
Kilsbergen ska utvecklas som rekreationsområde. Foto: ""

För en tid sedan anordnade Örebro kommun, Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro något man kallade för Kilsbergskonferensen. Den gick ut på att presentera och diskutera en gemensam viljeinriktning för Kilsbergens utveckling som rekreationsområde.

Under konferensen diskuterades en gemensam riktning för Kilsbergsområdet. Där samlades Karlskoga, Degerfors, Lekebergs, Nora och Örebro kommuner tillsammans med Region Örebro län, Länsstyrelsen i Örebro län, Försvarsmakten, Saab Bofors Test center, Sveaskog och Örebrokompaniet.

– Det kom både tjänstepersoner och politiker från alla fem kommuner, säger Gustav Axberg som är projektledare på Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen på Örebro kommun.

Olika åsikter

Under konferensen låg fokus på friluftsliv och besöksnäring. En relativt stor del av Kilsbergsomårdet utgörs av Villingsbergs skjutfält, vilket vid en första anblick minskar möjligheten till rekreation i området.

Gustav Axberg konstaterar att det finns lite olika åsikter om skjutfältet, men att alla inblandade ser behovet av verksamheten där.

– Så det har inte varit någon stor grej, vi har snarare haft en bra dialog med Försvarsmakten och Saab Bofors Test center. Försvarsmakten ser gärna att man kan utnyttja skjutfältet för friluftsliv under förutsättning att de kan bedriva sin verksamhet i första hand.

Riktiga åtgärder

Under konferensen gick man inte in på detaljer och konkreta planer, utan inriktade sig på övergripande mål. Detaljerna överlåter man åt respektive kommun.

Axberg berättar att tanken är att man utifrån inriktningen ska försöka skapa någon form av samverkansråd där tjänstepersoner träffas regelbundet och försöker samordna så att det blir en helhet.

– Det är ett första steg att vi ska tycka likadant, att vi ska ha en gemensam grund att stå på.

Han tror att arbetet redan till hösten kommer att mynna ut i en konkret handlingsplan där man kan peka ut riktiga åtgärder.

Snart är det dags för ytterligare ett möte. I mitten av maj ska man ha en träff på tjänstepersonsnivå.

– Där ska vi diskutera vad som är nästa steg.

Gustav Axberg tror att samarbetet kommer att skicka ut signaler om att man har ett långsiktigt engagemang och att man vill ha en bra besöksnäring i Kilsbergen, och att det kommer att göra det lättare för privata aktörer att våga satsa på området.

– Kan vi arbeta tillsammans blir det mer effektivt och billigare och det blir dessutom bättre resultat för invånarna.

Artikeltaggar

BesöksnäringDegerfors kommun (org)FörsvarsmaktenFriluftslivKarlskoga kommun (org)KilsbergenLänsstyrelsen i Örebro länMiljöÖrebroÖrebro kommunRegion Örebro länTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.