Hoppa till huvudinnehållet

Smyginvigning av "Kanonloppet - folkfesten”

Publicerad:
Exempel på den typ av bilder som ställs ut på ”Kanonloppet - folkfesten”. (Arkivbild) Foto: Örebrokuriren

I samband med helgens Kultur- och föreningskalas smygöppnar Arbetarmuseet Gråbo utställningen ”Kanonloppet - folkfesten”, men det är inte bara motorsport som kan upplevas under invigningen.

Under lördagen hålls det stora Kultur- och föreningskalaset och för den intresserade finns möjlighet att delta vid invigningen av ”Kanonloppet - folkfesten” som är årets utställning vid Arbetarmuseet Gråbo, skapat av Örebro läns museum.

– Nu blir det invigning ”på riktigt” med enklare förtäring och visning av utställningen, säger Lisa Lundqvist, anläggningsansvarig på Arbetarmuseet Gråbo i ett pressmeddelande.

Kanonloppet på Gelleråsen i Karlskoga anordnades första gången år 1950 av Karlskoga Motorklubb och har sedan dess lockat flera tusen besökare varje år. Redan första året var besöksantalet över 15 000 och rekordåret skedde 15 år senare med över 44 000 besökare.

Utställningen ”Kanonloppet - folkfesten” är ett arrangemang av fotografier, pressklipp och affischer från som berättar om motorsportstävlingarna som hölls under 1950- och 60-talet på Gelleråsen och den folkfest som evenemanget erbjöd.

– Vi arbetar aktivt varje år för att hitta en roliga berätta och i år kände vi att det kunde vara intressant att berätta något som ligger mer i tiden. Eftersom motorsporten är så stor i Karlskoga blev det ett bra val, berättar Maria Uddén, kommunikationschef på Örebro läns museum.

Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. (Arkivbild)
Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga. (Arkivbild) Foto: Per Torgen

Mikael Olsson är expert på motorsport och kommer finnas på plats under lördagen för att berätta om utställningen och ge information till den intresserade huruvida man hämtar in mer material från tidigare Kanonlopp.

– Mikael Olsson kommer finnas där för att hjälpa besökarna att få en relation till objekten som ställs ut, berättar Uddén.

För den som inte brinner för just motorsport erbjuder Arbetarmuseet Gråbo mycket annat, bland annat uppleva tre tidstypiskt arbetarhem från 1885, 1918 och 1942.

– Ett annat tips är att gå ett varv i trädgården. Där pågår samodlingsprojektet Ätbart för pollinerare och människa som drivs av Möckelnföreningarna och Karlskoga kommun och syftar till att skapa en kulturhistorisk trädgård runt huset, med kopplingar till tiden då människor bodde här. En perfekt plats för en picknick, säger Lisa i pressmeddelandet.

Utställningen på Arbetarmuseet Gråbo kommer, utöver helgens invigning, vara öppen för allmänheten varje helg mellan 17 juni till och med 20 augusti.

Artikeltaggar

Arbetarmuseet GråboGelleråsenInvigningarKarlskogaKarlskoga kommunMöckelnföreningarnaMotorsportNöje/KulturÖrebro läns museumUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.