Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ras i Göteborg för DIF: Sex mål bakåt igen för ett redan hårt pressat lag

Publicerad:
DIF:s Elyas Bouzaiene och Oscar Wallin, med ryggen mot kameran, i duell med Häckens Lars Olden Larsen.
DIF:s Elyas Bouzaiene och Oscar Wallin, med ryggen mot kameran, i duell med Häckens Lars Olden Larsen. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Det blev tredje raka förlusten i allsvenskan för Degerfors IF när BK Häcken vann med 6–1 (4–1). Då var det en ytterst klen tröst för DIF-supportrarna med det mäktiga skottet från Dijan Vukojevic som betydde 1–1.

Degerfors kom till den här mycket svåra bortamatchen, mot regerande mästarlaget Häcken, med två raka förluster: 0–6 borta mot Göteborg och 0–2 hemma mot Norrköping.

Att det skulle bli förlust även nu var mycket väntat. Att det åter skulle bli ett så här stort målmässigt ras bakåt för DIF är självklart djupt oroande för ett redan pressat lag, som redan under matchen fick utstå kraftig kritik på sociala medier.

Tidig uppförsbacke

Det hade inte ens gått en halv minut när Dijan Vujojevic, som i fjol blev poängräddare borta mot Häcken med ett sent kvitteringsmål till 2–2, hade matchens första chans. Hans skott gick dock över Häckens mål.

Och det hade inte ens gått två minuter när det i stället blev hemmaledning. DIF tappade markeringen helt, centralt och nära sitt eget mål. Då kunde Bénie Traore behärskat placera in 1–0 utan chans för Sondre Rossbach. Samuel Gustafson stod för den målgivande passningen.

Snygg kvittering

I 25:e minuten slog Vukejevic till. Hans utmärkta distansskott resulterade i 1–1. Oscar Wallin förtjänar definitivt ett omnämnande, även han, då han låg bakom målet.

Förutom chansen direkt i matchöppningen hade han haft en fin kvitteringschans, ett hårt skott som med knapp marginal gick utanför Häckens mål.

Glädjen verkade bli kortvarig för värmlänningarna. För kort tid efter 1–1 placerade Häcken bollen i DIF:s mål. Efter lång väntan kom signalen för offside. Då tystnade, förstås, DIF-spelarnas protester. I stället började hemmapubliken skandera: ”parodi”.

Att Häcken återtog ledningen i 38:e minuten, genom Ibraham Sadiq, var inte överraskande då hemmalaget etablerat ett intensivt tryck mot DIF-målet efter utjämningen.

Innan pausen blev det även ett tredje mål för Häcken. Simon Sandberg ”stötte” in det.

Det var dock inte nog där. DIF åkte även på ett fjärde mål i baken när Romeo Amane fick avsluta från nära håll.

Raset fortsatte

Innan det spelats 50 minuter hade Häcken gjort 5–1. Traore stod för sitt andra mål i matchen, sitt åttonde totalt under säsongen, när han enkelt kunde placera in bollen, en retur efter stolpskott från Olden Larsen.

I 59:e minuten blev det 6–1 efter ett flott skott, via ribban och i mål, från Momodou Sonko som strax innan bytts in.

Kaptenen åter

Degerfors lagkapten Sebastian Ohlsson, som inte spelat i premiären på grund av skada och sjukdom, byttes liksom Peter Gwargis in kort tid efter det sjätte baklängesmålet. Diego Campos och Damjan Pavlovic hade då spelat färdigt. Ohlsson användes i en central mittfältsposition, inte som back som han länge spelat även om han är mittfältare i grunden.

Just Gwargis och även Vukojevic hade lägen för en reducering i mitten av halvleken men det var det få som tog någon större notis om då matchen avgjorts redan innan pausen.

Med en kvart kvar kom Sean Sabetkar och Fortune Bassey in i stället för Wallin och Vukojevic, i en match som blev mer och mer avslagen efter Häckens målexplosion.

Då återstår bara en sak att redovisa från den här, för DIF:s del, så dystra lördagseftermiddagen: Rasmus Örqvist utgick i 84:e minuten och ersattes av De Pievre Ilunga.

DIF spelar sin nästa match på lördag när det handlar om hemmamöte med AIK.

Häcken–DIF 6–1 (4–1)

1–0 Bénie Traore (2), 1–1 Dijan Vukojevic (25), 2–1 Ibrahim Sadiq (38), 3–1 Simon Sandberg (42), 4–1 Akoua Romeo Amane (44), 5–1 Bénie Traore (50), 6–1 Momodou Sonko (59).

Varningar: Häcken: Kadir Hodzic. Degerfors: Sean Sabetkar.

Domare: Adam Ladebäck.

Degerfors (3–4–3): Sondre Rossbach – Oscar Wallin (Sean Sabetkar 76), Seid Korac, Karim Mammar – Elyas Bouzaiene, Damjan Pavlovic (Sebastian Ohlsson 62), Justin Salmon, Joe Gyau – Rasmus Örqvist (De Pievre Ilunga 84), Dijan Vukojevic (Fortune Bassey 76), Diego Campos (Peter Gwargis 62).

DIF-kaptenen tillbaka – som mittfältare: ”Tappar huvudena”Vukojevic efter drömmålet: ”Definitivt ändå 1–6 man tar med sig”Solberg efter ny stjärnsmäll: ”Hur dumt det än låter – saker som var bra”Följ Häcken–Degerfors härSå startar Degerfors mot Häcken

Artikeltaggar

AllsvenskanBK HäckenBravida ArenaDegerfors IF HerrDijan VukojevicFotboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.