Hoppa till huvudinnehållet

I sin linda: Församlingen kanske går ihop med Karlskoga

Publicerad:
Degerfors bildar sedan många år gemensam församling med Nysund och nu spörs det om det blir ännu en fusion.
Degerfors bildar sedan många år gemensam församling med Nysund och nu spörs det om det blir ännu en fusion. Foto: Anna-Stina Tallmyren

För 140 sedan bröt sig Degerfors ur Karlskoga församling och bildade egen församling. För ett antal år sedan gjorde man en sammanläggning, som det heter, med Nysunds församling. Nu har frågan om en ny sammanläggning mellan dessa, från början tre, församlingar lyfts och kommer upp som en punkt i kyrkofullmäktiges möte kommande onsdag.

Våren 2020, då Degerfors-Nysunds församling efter tre år fortfarande stod utan kyrkoherde frågade vi om en sammanslagning med andra församlingar var aktuell, men det var den inte då.

Nu låter det lite annorlunda, församlingen har skickat en förfrågan till stiftet om de kan utreda denna strukturfråga, men det är en lång process om man sätter planerna i verket.

– Det jag håller i samband med kyrkofullmäktiges möte är en ren informationspunkt om frågan, eftersom det är en lång process som krävs och frågan endast är i ett inledande skede där ingen yttrat sig, där vi bara är i fasen att vi tittar på olika alternativ och vad det kan få för konsekvenser, så alla vet vad som är på gång, säger stiftskonsulent Ingrid Kåwe.

Ute i tid

En som kommer för att lyssna, vilket vem som helst kan göra då kyrkofullmäktige är ett öppet möte, är Anders Olsson (S) kyrkorådets ordförande i Karlskoga församling.

Anders Ohlsson (S) kyrkorådets ordförande i Karlskoga kommer för att lyssna på informationen i samband med kyrkofullmäktige kring en eventuell sammanläggning av församlingarna.
Anders Ohlsson (S) kyrkorådets ordförande i Karlskoga kommer för att lyssna på informationen i samband med kyrkofullmäktige kring en eventuell sammanläggning av församlingarna. Foto: Rickard Reinli

– Det är för att få information, Degerfors har tagit initiativet och vi får se vad de kommer fram till. Vi är goda grannar, så det är inte fel att veta, säger Olsson som inte riktigt vet hur det praktiskt går till, men håller det för troligt att det inte blir i brådrasket utan kanske först inför nästa mandatperiod.

– Ska man göra en förändring sker det inte bara från en dag till en annan, det kräver mycket planering oavsett vad det är för fusion. Men ska man göra nånting ska man nog vara ute i god tid så man hinner lyfta alla frågor, säger Olsson.

Vi frågar Ingrid Kåwe hur lång process det kan handla om.

– Ja det måste gå vissa steg, från utredning till remiss och beslut i olika instanser. Skulle det bli av och följa planen som den ser ut idag är det till 2025, svarar Kåwe.

Flera anledningar

Det finns tydligen flera anledningar till att man från Degerfors-Nysunds församling lyft frågan i stiftet.

– Vi tittar på lika skäl att slå samman, dels organisatoriska för att få en effektiv organisation, dels pastorala resurser för innehållet av verksamhet från gudstjänster till kör- och barnverksamhet och då även med långsiktigt perspektiv. Sen också för en bra organisation, som är effektiv och uthållig samt kompetent i hur man förvaltar kyrkan plus att den demokratiska organisationen är hållbar och så även den ekonomiska delen.

Karlskoga församling är betydligt större än Karlskoga, men någon risk för storebrorskomplex tror inte utredande tjänsteperson att det finns risk för.
Karlskoga församling är betydligt större än Karlskoga, men någon risk för storebrorskomplex tror inte utredande tjänsteperson att det finns risk för. Foto: Roger Gleisner

Degerfors-Nysunds församling är ungefär en tredjedel så stor som Karlskoga församling, enligt Kåwe. På frågan om det inte finns risk för storebrorskomplex och att den lilla församlingen kommer på undantag vid en fusion, svarar hon:

– Det hoppas jag verkligen inte och jag hör inga tongångar som tyder på det.

För Nysunds del är det väl annars närmre till Rudskoga?

– Ja, men de tillhör Kristinehamns pastorat, som består av fem församlingar, säger Kåwe.

Reagerar olika

Det finns församlingar i landet där det varit högljudda protester mot sammanläggning, att man mister självständigheten, får längre avstånd och så vidare, men också tvärtom.

– Det har gjorts på flera ställen bland annat i Karlstads stift och då jag är tjänsteman och gör utredningar har jag svårt att uttala mig, men att det ibland är positivare och ibland lite motstånd är ju ganska naturligt, säger Kåwe vidare.

– Jag har full förståelse för att man i församlingen måste diskutera och fundera på avstånd och annat, det är likadant som då man diskuterar kommunsammanslagningar, det är samma fenomen, så det är inte konstigt att man reagerar likadant, säger Anders Ohlsson och tillägger:

– Vi i Karlskoga församling har heller inte tagit ställning till någonting. Men du vet hur det är med frieri, kommer nån och friar får man säga ja eller nej. Men vi ska inte gå händelserna i förväg.

Det ska man inte, men för den skull kan intresserade ta del av den information som ges i församlingshemmet i Åtorp kvällen före Kristi himmelfärdsdag och huruvida det leder till ett inriktningsbeslut att göra en utredning kring sammanläggning.

Sammanslagning inte aktuellt trots vakanser
Nysunds kyrka i Åtorp ingår i Degerfors-Nysunds församling idag.
Nysunds kyrka i Åtorp ingår i Degerfors-Nysunds församling idag. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFörsamlingarIngrid KåweKarlskoga församlingKarlstads stiftRudskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.