En tomatillo, eller tamarillo, elefantöra eller spindellilja — på plantmarknaden som Karlskoga trädgårdsförening höll under kultur- och föreningskalaset kunde man finna mycket rart.
Karlskoga trädgårdsförening höll, som tidigare år, plantmarknad i samband med kultur- och föreningskalaset, där medlemmar sålde plantor de själva drivit upp liksom trädgårdspynt och annat.
– Jag sår lite själv, men jag kom igång sent och måste komplettera med plantor som kommit längre, säger Titti Brunzell-Leo, som dessutom hittar snygga örhängen vid ett bord där annars gammaldags krukväxter står, från cissus till porslinsblommor och elefantöra, som blivit ”moderna” igen.
Annars är det mycket trädgårdsplantor förstås, inte minst tomater som finns av alla möjliga slag.
– Jag är förvånad över att de gått så bra med tanke på att det är så många som säljer tomater här, säger Terése Riddersand som följt med sin syster Yvette Josefsson för att sälja plantor.
Diverse kryddväxter har de också sålt bra av samt bärplantor, såväl svart vinbär som smultron, hallon och björnbär.
– Sen har vi också sålt tomatillo, som ser ut som physalis fast större, och tamarillo, som är en trädtomat, säger Riddersand.
Ovanligt blå
Hos Ingrid och Tomas Bergström har det gått mest av marktäckare och perenner samt sippor av olika slag.
– Men det är bara enstaka plantor vi har med av de olika sorterna, sånt vi plockat ur hemma i trädgården, säger Ingrid.
Tomas berättar att bland det som gick först var en lungört med ovanligt blå färg.
– Den har vi fått via Uno Milberg här i sta’n, säger han.
Fågelbad
Mindre bra går affärerna för Sannapia Widlund, som visserligen sålt lite hallon- och vinbärsplantor, gräslök och fröer men inte så värst av det hon själv tycker var roligast att bidra med; färgglada etikettpinnar och betongalster att ha i trädgården i form av fågel- och bibad, som hon gjutit i rabarberblad och stora virkdukar.
– Jag gillar när det är organiskt, inte färdigstöpta former, säger Widlund och tillägger:
– Mitt sommarprojekt är att skapa en fontän där vattnet rinner från blad till blad som jag gjutit av betong. Man vill ju ha in vatten i trädgården för att få lite mer biologisk mångfald.