Hoppa till huvudinnehållet

Gammaldags krukväxter varvades med exotiska tomatträd på plantmarknad

Publicerad:
Vide Ekström har tillsammans med sin bonusfarmor Soile Lundström hittat en rolig betongfigur i form av en flodhäst att ha i trädgården, men som också kan fungera som mobilhållare hos Karlskoga trädgårdsförenings plantmarknad vid Bofors station.
Vide Ekström har tillsammans med sin bonusfarmor Soile Lundström hittat en rolig betongfigur i form av en flodhäst att ha i trädgården, men som också kan fungera som mobilhållare hos Karlskoga trädgårdsförenings plantmarknad vid Bofors station. Foto: Anna-Stina Tallmyren
Dukade med aktiviteter och information i soligt kultur- och föreningskalas

En tomatillo, eller tamarillo, elefantöra eller spindellilja — på plantmarknaden som Karlskoga trädgårdsförening höll under kultur- och föreningskalaset kunde man finna mycket rart.

Karlskoga trädgårdsförening höll, som tidigare år, plantmarknad i samband med kultur- och föreningskalaset, där medlemmar sålde plantor de själva drivit upp liksom trädgårdspynt och annat.

– Jag sår lite själv, men jag kom igång sent och måste komplettera med plantor som kommit längre, säger Titti Brunzell-Leo, som dessutom hittar snygga örhängen vid ett bord där annars gammaldags krukväxter står, från cissus till porslinsblommor och elefantöra, som blivit ”moderna” igen.

Systrarna Terése Riddersand och Yvette Josefsson sålde bra denna dag, inte minst tomatplantor och kryddväxter.
Systrarna Terése Riddersand och Yvette Josefsson sålde bra denna dag, inte minst tomatplantor och kryddväxter. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Annars är det mycket trädgårdsplantor förstås, inte minst tomater som finns av alla möjliga slag.

– Jag är förvånad över att de gått så bra med tanke på att det är så många som säljer tomater här, säger Terése Riddersand som följt med sin syster Yvette Josefsson för att sälja plantor.

Diverse kryddväxter har de också sålt bra av samt bärplantor, såväl svart vinbär som smultron, hallon och björnbär.

Sannapia Widlund säljer fågel- och bibad hon gjort av betong samt färgglada etikettpinnar.
Sannapia Widlund säljer fågel- och bibad hon gjort av betong samt färgglada etikettpinnar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Sen har vi också sålt tomatillo, som ser ut som physalis fast större, och tamarillo, som är en trädtomat, säger Riddersand.

Ovanligt blå

Hos Ingrid och Tomas Bergström har det gått mest av marktäckare och perenner samt sippor av olika slag.

– Men det är bara enstaka plantor vi har med av de olika sorterna, sånt vi plockat ur hemma i trädgården, säger Ingrid.

Tomas Bergström och hans fru Ingrid sålde bland annat frösådd julros, som han här håller ett exemplar av.
Tomas Bergström och hans fru Ingrid sålde bland annat frösådd julros, som han här håller ett exemplar av. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Tomas berättar att bland det som gick först var en lungört med ovanligt blå färg.

– Den har vi fått via Uno Milberg här i sta’n, säger han.

Fågelbad

Mindre bra går affärerna för Sannapia Widlund, som visserligen sålt lite hallon- och vinbärsplantor, gräslök och fröer men inte så värst av det hon själv tycker var roligast att bidra med; färgglada etikettpinnar och betongalster att ha i trädgården i form av fågel- och bibad, som hon gjutit i rabarberblad och stora virkdukar.

– Jag gillar när det är organiskt, inte färdigstöpta former, säger Widlund och tillägger:

– Mitt sommarprojekt är att skapa en fontän där vattnet rinner från blad till blad som jag gjutit av betong. Man vill ju ha in vatten i trädgården för att få lite mer biologisk mångfald.

Titti Brunzell-Leo har utöver plantorna fått syn på örhängen som hon tycker är snygga.
Titti Brunzell-Leo har utöver plantorna fått syn på örhängen som hon tycker är snygga. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldHus och hemKarlskogaTrädgård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.