Hoppa till huvudinnehållet

Dukade med aktiviteter och information i soligt kultur- och föreningskalas

Publicerad:
Kultur- och föreningskalaset fullkomligt badade i sol och det bidrog säkert också till att det var välbesökt, inte minst på plantmarknaden som Karlskoga trädgårdsförening höll.
Kultur- och föreningskalaset fullkomligt badade i sol och det bidrog säkert också till att det var välbesökt, inte minst på plantmarknaden som Karlskoga trädgårdsförening höll. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Folkdanser och sketcher varvades med information, prisutdelning och försäljning såväl vid Bofors station som Nobelhallen då årets upplaga av kultur- och föreningskalaset hölls i Karlskoga.

Det var ett strålande väder då Kultur- och föreningskalaset, i samarbete mellan Möckelnföreningarna och Karlskoga kommun, öppnade för allmänheten på två platser i Karlskoga på lördagen.

Föreningslivet bjöd på ett knytkalas där besökarna dels fick ta del av vad verksamheten går ut på dels prova på den. Drygt 50 föreningar var representerade denna dag och mellan mässområdena gick Boda borg-tåget för de som ville åka med.

Målade vimplar med föreningen Konst runt Möckeln gjorde bland andra Olivia Zackariasen, Ofelia Gunnarsson, Lovisa Zackariasen och Olivia Ziljat Lilljebjörn.
Målade vimplar med föreningen Konst runt Möckeln gjorde bland andra Olivia Zackariasen, Ofelia Gunnarsson, Lovisa Zackariasen och Olivia Ziljat Lilljebjörn. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Samtidigt pågick den traditionella plantmarknaden, som Karlskoga Trädgårdsförening anordnar, på Bofors stationsområde, om vilket ni kan läsa i separat artikel.

Bisamhälle

Karlskoga biodlarförening visade i en fönsterram upp hur ett bisamhälle ser ut på insidan, för de som vågade gå nära och kika.

– Det här är ju egentligen det som normalt är i nedre delen på kupan, medan honungen man slungar är i övre delen, i den så kallade skattlådan. Man har ett spärrgaller emellan, för att inte drottningen ska kunna gå upp där för man vill ju inte ha yngel i honungen, förklarar Niklas Arvidsson, som själv är ganska ny i föreningen.

Under Roger Pedersens ledning bjöd Glada ringen på ett antal dansnummer på planen framför Bofors station.
Under Roger Pedersens ledning bjöd Glada ringen på ett antal dansnummer på planen framför Bofors station. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Han och Anna-Maria Nordö berättar att de bin som syns i ramen är av rasen carnica, eller krainerbin, och att det i Sverige finns tre raser plus en blandras.

– De små är arbetsbin, honor, och de lite större är drönare. Sen ser du en drottningcell här, den är större och har annan form. Där göder bina upp en ny drottning, förklarar Arvidsson.

Målar flaggor

Vid ett av stånden står barn samlade runt ett bord och målar flaggvimplar. Det är Konst runt Möckeln som står för färgpennor och vimplar och då de är klara samlas de in.

Föreningens ordförande Yvonne Lindbom avslöjar att vimplarna ska bli ett flaggspel att hänga vid Konsthallen i samband med Konst runt Möckeln i september, där det också blir bildverkstad då.

 • Tommy Carlsson och Domino, från KASK.
  Tommy Carlsson och Domino, från KASK. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Kultur- och föreningskalaset bjöd bland annat på dansuppvisning i Nobelhallen.
  Kultur- och föreningskalaset bjöd bland annat på dansuppvisning i Nobelhallen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Representanter från Gôrskôj drog ned skrattsalvor då de äntrade scenen.
  Representanter från Gôrskôj drog ned skrattsalvor då de äntrade scenen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Olivia Ziljat Lilljebjörn visar den vimpel hon har målat.
  Olivia Ziljat Lilljebjörn visar den vimpel hon har målat. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Carnicabin kunde man studera närmre hos Karlskoga biodlarförening.
  Carnicabin kunde man studera närmre hos Karlskoga biodlarförening. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Boda borgtåget körde besökarna mellan kalasets platser.
  Boda borgtåget körde besökarna mellan kalasets platser. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Eva Lundin och Angyall, från KASK, visar en lugnare sport än agility, nämligen hoopers.
  Eva Lundin och Angyall, från KASK, visar en lugnare sport än agility, nämligen hoopers. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Glada Ringen dansar utanför Bofors station.
  Glada Ringen dansar utanför Bofors station. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Plötsligt hörs glada toner och mitt på planen framför det gamla stationshuset drar ett gäng igång och dansa. Det är Glada ringen, som under Roger Pedersens ledning visar prov på olika danser medan publiken klappar takten.

Representanter från revygänget Gôrskôj äntrar scenen och drar ned skrattsalvor genom korta sketcher utifrån roliga historier.

Eldsjäl

På samma scen delades senare under dagen årets eldsjälspris ut. Det gick i år till Abdulrahman Alzarzour, som kallas Abbe, för hans engagemang som ordförande i Skol IF, där han, enligt motiveringen, varit drivkraften i styrelsen och arrangerat en hel del turneringar i volleyboll, futsal, fotboll och innebandy.

Fart och fläkt var det utanför Nobelhallen där bland andra Mathilda Melin och Calvin, från KASK, eller Karlskoga agilitysportklubb. Hon berättar att alla som har hund är välkomna att prova på agility, som de tränar på en plan i Linnebäck.
Fart och fläkt var det utanför Nobelhallen där bland andra Mathilda Melin och Calvin, från KASK, eller Karlskoga agilitysportklubb. Hon berättar att alla som har hund är välkomna att prova på agility, som de tränar på en plan i Linnebäck. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Skol IF har funnits i fem-sex år och kom till för att det var svårt att få ut nyanlända i föreningslivet. Då kom man fram till att man får skapa en förening där de finns, i skolan, berättar Sofia Tungfelt, Möckelnföreningarna.

Hon berättar att Abbe bland annat fixat föreläsningar och annat för eleverna på sin egen fritid och för sitt engagemang utsetts till föreningslivets eldsjäl.

Enligt motiveringen stärker turneringarna gemenskapen på skolan. Abbe brukar säga ”Ökar man gemenskapen ökar man tryggheten och därmed säkerheten”. Han nominerades anonymt och fick förutom äran att utses till föreningslivets eldsjäl också motta en check på 5 000 kronor från Bharat Forge.

Läs även om plantmarknaden som Karlskoga trädgårdsförening höll under kalaset samt tidigare artikel:

Gammaldags krukväxter varvades med exotiska tomatträd på plantmarknadBortåt 50 deltagare i föreningslivets stora knytkalas
Per-Henrik Dahlgren tittar intresserat på bin som Anna-Maria Nordö berättar om.
Per-Henrik Dahlgren tittar intresserat på bin som Anna-Maria Nordö berättar om. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Bharat ForgeFöreningslivKarlskogaKulturMöckelnMöckelnföreningarnaNobelhallenNöje/KulturSkolorSofia TungfeltSol

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.