Folkdanser och sketcher varvades med information, prisutdelning och försäljning såväl vid Bofors station som Nobelhallen då årets upplaga av kultur- och föreningskalaset hölls i Karlskoga.
Det var ett strålande väder då Kultur- och föreningskalaset, i samarbete mellan Möckelnföreningarna och Karlskoga kommun, öppnade för allmänheten på två platser i Karlskoga på lördagen.
Föreningslivet bjöd på ett knytkalas där besökarna dels fick ta del av vad verksamheten går ut på dels prova på den. Drygt 50 föreningar var representerade denna dag och mellan mässområdena gick Boda borg-tåget för de som ville åka med.
Samtidigt pågick den traditionella plantmarknaden, som Karlskoga Trädgårdsförening anordnar, på Bofors stationsområde, om vilket ni kan läsa i separat artikel.
Bisamhälle
Karlskoga biodlarförening visade i en fönsterram upp hur ett bisamhälle ser ut på insidan, för de som vågade gå nära och kika.
– Det här är ju egentligen det som normalt är i nedre delen på kupan, medan honungen man slungar är i övre delen, i den så kallade skattlådan. Man har ett spärrgaller emellan, för att inte drottningen ska kunna gå upp där för man vill ju inte ha yngel i honungen, förklarar Niklas Arvidsson, som själv är ganska ny i föreningen.
Han och Anna-Maria Nordö berättar att de bin som syns i ramen är av rasen carnica, eller krainerbin, och att det i Sverige finns tre raser plus en blandras.
– De små är arbetsbin, honor, och de lite större är drönare. Sen ser du en drottningcell här, den är större och har annan form. Där göder bina upp en ny drottning, förklarar Arvidsson.
Målar flaggor
Vid ett av stånden står barn samlade runt ett bord och målar flaggvimplar. Det är Konst runt Möckeln som står för färgpennor och vimplar och då de är klara samlas de in.
Föreningens ordförande Yvonne Lindbom avslöjar att vimplarna ska bli ett flaggspel att hänga vid Konsthallen i samband med Konst runt Möckeln i september, där det också blir bildverkstad då.
Plötsligt hörs glada toner och mitt på planen framför det gamla stationshuset drar ett gäng igång och dansa. Det är Glada ringen, som under Roger Pedersens ledning visar prov på olika danser medan publiken klappar takten.
Representanter från revygänget Gôrskôj äntrar scenen och drar ned skrattsalvor genom korta sketcher utifrån roliga historier.
Eldsjäl
På samma scen delades senare under dagen årets eldsjälspris ut. Det gick i år till Abdulrahman Alzarzour, som kallas Abbe, för hans engagemang som ordförande i Skol IF, där han, enligt motiveringen, varit drivkraften i styrelsen och arrangerat en hel del turneringar i volleyboll, futsal, fotboll och innebandy.
– Skol IF har funnits i fem-sex år och kom till för att det var svårt att få ut nyanlända i föreningslivet. Då kom man fram till att man får skapa en förening där de finns, i skolan, berättar Sofia Tungfelt, Möckelnföreningarna.
Hon berättar att Abbe bland annat fixat föreläsningar och annat för eleverna på sin egen fritid och för sitt engagemang utsetts till föreningslivets eldsjäl.
Enligt motiveringen stärker turneringarna gemenskapen på skolan. Abbe brukar säga ”Ökar man gemenskapen ökar man tryggheten och därmed säkerheten”. Han nominerades anonymt och fick förutom äran att utses till föreningslivets eldsjäl också motta en check på 5 000 kronor från Bharat Forge.
Läs även om plantmarknaden som Karlskoga trädgårdsförening höll under kalaset samt tidigare artikel:
Gammaldags krukväxter varvades med exotiska tomatträd på plantmarknadBortåt 50 deltagare i föreningslivets stora knytkalas