Hoppa till huvudinnehållet

Om kriget kommer: Hur rustade är vi i Karlskoga och Degerfors?

Publicerad:

Du vaknar av larmet från ”Hesa Fredrik”. Lite yrvaket tittar du ut och ser att det är mörkt. Det slår dig att larmet aldrig går på natten. Du tänker, ”Vad är det som händer?”

Du sätter på radion och en hetsig röst säger att Sverige är under attack. Samtidigt hör du mullret av kanoner på avstånd.

”Om kriget kommer” är en artikelserie om vad som skulle kunna hända om Sverige blev attackerad av främmande makt. Hur rustade är vi i Karlskoga och Degerfors? Vad gör vi om kriget kommer ända till oss?

Sverige har inte varit i krig sedan den 14 augusti 1814 då vi avslutade ett fälttåg i Norge. Det senaste kriget på Svensk mark var det så kallade ”finska kriget” mellan Sverige och Ryssland som utspelade sig i norra Sverige och slutade 1809. Sedan dess har vi haft två fredliga sekler i Sverige.

När det kalla kriget upphörde efter Sovjetunionens fall i början av 90-talet monterades det svenska försvaret ner, både det militära och det civila. Det fanns som mest mellan 6 000 - 8 000 mobiliseringsförråd utspridda över Sverige. I förråden fanns materiel och vapen som var avsedda att brukas i krig men användes också vid övningar i fredstid. I takt med att det kalla kriget slutade lades förråden ner att stora mängder materiel såldes eller kasserades och mobiliseringsförråden återlämnades till sina ägare.

Då påbörjades en snabb nedmontering av det svenska försvaret. Försvarsutgifternas andel av BNP sjönk från 2,6 procent 1991 till 1,0 procent 2017. Flera regementen lades ner och regementena runt Karlskoga försvann. I3 i Örebro, A9 i Kristinehamn och I2 i Karlstad.

Civila förråd, eller beredskapslager byggdes upp runt om i Sverige efter andra världskriget. De bestod av allt det civila samhället behövde för att klara sig under en kris. Det fanns olika lager och det kunde va olja och drivmedel, läkemedel, mat och så vidare. Även de försvann under 90-talet.

Någonstans där var vi så långt ifrån redo att försvara vårt land både civilt och militärt.

Sverige fick en smärtsam uppvaknande av pandemin. Alla stora förråd var borta. Vården hade varken skyddsutrustning eller medicin i lager. Privata företag gjorde skyddsutrustning på fritiden och civilsamhället ställde upp och hjälpte till så gott man kunde.

Lärde vi oss något av det? Är vi i dag redo att försvara oss både civilt och militärt? Hur klarar sig Karlskoga och Degerfors? Finns den beredskapen här idag?

Vad händer om kriget kommer?

Läs mer här:

Sjukvård under kris: ”Vi har en beredskapsplan för oförutsedda händelser”Hemvärnet – först på plats när kriget kommerTittar på hur civilsamhället fungerar i UkrainaTony Ring: ”Vi ska lära oss av Sjepetivka”Krigsplacerade på jobbet – ett måste om samhället ska fungera under krigUtbildar om krislådan: Klarar du en vecka utan vatten och el?

Nästa del 20 maj: Hemvärnet: Först på plats om kriget kommer.

Artikeltaggar

A9BeredskapDegerforsFörsvarI2KarlskogaKrigLäkemedelMilitärNorgeOm kriget kommerSovjetunionen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.