Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen förbjuder Karlskogabo att ha hand om djur

Publicerad:
Länsstyrelsen i Örebro län förbjuder Karlskogabo att ha hand om djur. (Arkivbild) Foto: Kajsa Juslin

En Karlskogabo har fått förbud mot att ta hand om djur efter ett beslut från Länsstyrelsen. Beslutet grundas på allvarlig misskötsel av innehavande kräldjur, som efter utförd djurskyddskontroll omhändertogs omedelbart. Personen är tidigare dömd för djurplågeri.

En djurskyddskontroll genomfördes under 2020 på en adress i Karlskoga efter en anmälan på boendes djurhållning. På platsen fann man ett kräldjur som förvarats i dålig miljö och på för litet utrymme. Länsstyrelsen gjorde då ett omedelbart omhändertagande av djuret.

Efter utfört veterinärbesök uppskattade man att den dåliga djurhållningen pågått under minst ett års tid och ägaren av djuret dömdes i slutet av 2022 för djurplågeri i Örebro tingsrätt.

Länsstyrelsen har, mot bakgrund av ovanstående, tagit beslut om att personen saknar förmåga att ta hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen och förbjuder därför personen att ha hand om djur i framtiden. Förbudet omfattar samtliga djurslag och förbudet gäller tills vidare.

Det här innebär ett djurförbud

Djurförbud är ett förebyggande beslut som fattas av länsstyrelsen för att förhindra att djur missköts i framtiden.

Det är brottsligt att bryta mot ett djurförbud.

Länsstyrelsen gör kontroller för att se till så att djurförbud följs.

En person kan bli tilldelad förbud mot att inneha alla slags djur, men även enbart specifika raser. En person kan även få förbud mot att hålla uppsikt över andra personers djur. Det finns även djurförbud som bestämmer hur många djur en person får äga.

Artikeltaggar

DjurDjur och naturDjurhållningDjurplågeriFörbudKarlskogaLänsstyrelsen i Örebro länÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.