Hoppa till huvudinnehållet

Familjekväll på Sandmo: ”Barnen älskar när Mulle kommer”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Vera Sangré och hennes vänner på Sandmo förskola i ur och skur sjöng för föräldrarna alla de sånger som man lärt sig runt karaktärerna som de så ofta möter i verksamheten.
Vera Sangré och hennes vänner på Sandmo förskola i ur och skur sjöng för föräldrarna alla de sånger som man lärt sig runt karaktärerna som de så ofta möter i verksamheten. Foto: Helena Lundberg

När barn och personal på Sandmo i ur- och skur får välja var de helst vill vara på dagarna går de till skogen och upplever den natur som Rävåskullen har att erbjuda. Under torsdagen bjöd de in föräldrarna till en familjekväll, i skogen förstås.

”Hej kollikok”, ropar barnen på Sandmo förskola så högt de kan. Allt för att locka fram en av deras största idoler, Mulle, som efter ett par rop ansluter till de övriga i sällskapet som samlats i skogen bakom förskolan.

Barnen springer och möter honom när han kommer och visar honom in i gemenskapen där övriga figurer som exempelvis Knopp, Maria Nyckelpiga, Fjäll-Fina, Laxe, Nova och Skräp-Maja redan finns.

Efter några ”Hej Kollikok” från barnen kom Mulle till familjekvällen på Sandmo.
Efter några ”Hej Kollikok” från barnen kom Mulle till familjekvällen på Sandmo. Foto: Helena Lundberg

Att Mulle är en av de mest populära bland barnen går inte att ta miste på när de ömsom trängs runt honom eller begrundar honom lite på avstånd.

– Barnen älskar när Mulle kommer, berättar Lisa Rehnberg, förskollärare på Sandmo.

Vara medforskare

Det är familjekväll på Sandmo, ett återkommande arrangemang där det ibland handlar om att föräldrar och personal gemensamt fixar olika saker åt barnen eller att man har en ren information. Och just den här gången passar personalen på att presentera alla de figurer som barnen är så välbekanta med, men som föräldrarna inte alls möter fast säkert ofta hör talas om.

– Det känns viktigt att berätta om varför vi gör saker och vad barnen är med om. Och att föräldrarna också får se det, säger Lisa.

Alvar Wittskog och de övriga barnen klappar i takt till sångerna de sjunger för sina föräldrar på Sandmo förskolas familjekväll.
Alvar Wittskog och de övriga barnen klappar i takt till sångerna de sjunger för sina föräldrar på Sandmo förskolas familjekväll. Foto: Helena Lundberg

Sandmo förskola är den enda kommunala verksamheten i Karlskoga som är en ur- och skurförskola. Förutom att man har sin verksamhet utomhus så mycket det bara går utgår man från det upplevelsebaserade lärandet med skogen som klassrum.

– Att uppleva och att vara medforskare i naturen, det är det som allt går ut på, säger Lisa.

När personalen klär ut sig till de olika karaktärerna, som alla lär ut olika saker om natur och miljö men med samma budskap, skapar det en lite extra nyfikenhet hos barnen.

– Då kan de ställa sina frågor och det blir en djupare mening om budskapet som figuren förmedlar, säger Lisa.

Laxe, Skräp Pelle, Nova, Fjällfina, Mulle, Skräp Maja och Knopp hälsar på alla barnen.
Laxe, Skräp Pelle, Nova, Fjällfina, Mulle, Skräp Maja och Knopp hälsar på alla barnen. Foto: Helena Lundberg

Knopp, Maria Nyckelpiga och Mulle lär alla ut om vår svenska natur. Det är också i de åldersgrupperna som man har indelat på förskolan, där de yngsta får sin första kontakt med skogen via Knopp och de äldsta går i Mullegrupp.

Sen har man Nova som pratar om rymden, stjärnor och planeter, Laxe som pratar om livet vid och i vattnet och Fjäll Fina som lär ut om naturen på fjället och om Sveriges minoritetsgrupper.

Slängde skräp

Alla karaktärer har ett gemenskap fokus, att ge barnen så mycket kunskap som möjligt om skogen, naturen och Allemansrätten.

Men det finns också ett par figurer där barnen får kliva in och vara de kloka individerna, Skräp Maja och hennes följeslagare Skräp Pelle.

– Det är ju ni som lär oss, säger Skräp-Maja till alla barnen på förskolan.

 • Ella Hahne kollar så Mulles svans sitter fast ordentligt.
  Ella Hahne kollar så Mulles svans sitter fast ordentligt. Foto: Helena Lundberg
 • Benjamin Hagström.
  Benjamin Hagström. Foto: Helena Lundberg
 • Alva Hahne har tidigare gått på Sandmo, men går idag i skola. Däremot går fortfarande lillasyster Ella kvar.
  Alva Hahne har tidigare gått på Sandmo, men går idag i skola. Däremot går fortfarande lillasyster Ella kvar. Foto: Helena Lundberg
 • Nathalie Edhall och Moa Håkansson håller sig gärna nära sin favorit Mulle.
  Nathalie Edhall och Moa Håkansson håller sig gärna nära sin favorit Mulle. Foto: Helena Lundberg
 • August Lilja Jern får läshjälp av Skräp Pelle att läsa frågorna på tipspromenaden.
  August Lilja Jern får läshjälp av Skräp Pelle att läsa frågorna på tipspromenaden. Foto: Helena Lundberg
 • Moa Håkansson.
  Moa Håkansson. Foto: Helena Lundberg
 • Felix Hahne och Junia Hårsmar.
  Felix Hahne och Junia Hårsmar. Foto: Helena Lundberg
 • Nova berättar med inlevelse om rymden och alla stjärnor.
  Nova berättar med inlevelse om rymden och alla stjärnor. Foto: Helena Lundberg
 • Flera av de karaktärer som man använder sig av i verksamheten på Sandmo förskola i ur och skur var med och presenterade sig på familjekvällen.
  Flera av de karaktärer som man använder sig av i verksamheten på Sandmo förskola i ur och skur var med och presenterade sig på familjekvällen. Foto: Helena Lundberg

Barnen tar genast på sig rollen att förklara för Skräp-Maja det dåliga i att slänga så mycket skräp i skogen.

– Vi hade en dust med henne i förra veckan när hon var här och slängde skräp runt omkring sig så barnen fick städa upp, säger Lisa och ler lite.

Efter presentationen och barnens förmaningar till Skräp-Maja fortsatte familjekvällen med en liten tipspromenad och fikastund på den plats där barn och vuxna på Sandmo trivs allra bäst, i skogen bakom sin förskola.

Artikeltaggar

BarnFörskolorKarlskogaNaturRävåskullenSkogSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.