Tobbe förlorade sin drömbil i branden: ”Nu är det tungt”

Publicerad:
Bild på Tobbe Jarl och hans drömbil, en Cheva Impala -68. Bilden är tagen förra sommaren. Natten mot onsdag brann bilen upp i garagebranden i Degerfors. Foto: Alva Jibbefors

Strax före tre natten mot onsdag larmades räddningstjänsten ut till en brand i en garagelänga i Degerfors.

Innanför den ena porten där hyresgästen Tobbe Jarl förvarade sin Impala -68 blev förlusten total.

Några dagar efter branden som totalförstörde flera garage i Degerfors är det tungt för Tobbe Jarl som sedan tre år tillbaka hyrt ett av garagen.

– Nu är det tungt. Och jag som tog ut semesterersättningen för att jag tänkte kosta på bilarna för att få klart dem nu till sommaren när det är cruising att se fram emot, säger Tobbe och fortsätter:

– Jag hade nyligen varit och handlat delar, men det var ju bortkastat.

Bilarna som han nämner är bland annat hans stora favorit, en Cheva Impala av årsmodell 1968. Bilen med stort B som han länge hade längtat efter att köpa.

– Det är första riktiga fullsize jänkaren, den som man hade väntat på att gå och ta ett lån för att köpa. Jag hade tidigare haft någon Dodge Dart. Även om det var ballt då så går det inte att jämföra med Impalan, säger Tobbe.

Impalan

Intresset för motorer och bilar kom tidigt. Redan i femte klass köpte han sin första moped och visste då inget om att skruva.

– Det var bara att lära sig själv. Och efter det har bara intresset fortsatt, säger Tobbe.

För fyra år sedan hittade han det perfekta kapet och av rätt årsmodell. Han berättar att den unika årsmodellen 1968 både är bredare, lägre och rymligare inuti. Och just den här bilen var Tobbe dessutom första ägaren i Sverige på.

– Sen gillar jag att -68:an framifrån ser ut som en muskelbil och bakifrån som en glidarbil. Den är lite det bästa av två världar och sen är det väldigt få av den årsmodellen.

Tobbes Volvo 240 fanns också i garaget som brann natten mot onsdag.
Tobbes Volvo 240 fanns också i garaget som brann natten mot onsdag. Foto: Privat

Successivt sedan inköpet har han lagt ner både tid och pengar på att göra i ordning bilen.

– Nu var den nästintill fulländad. Det är dyrt med grejer och det tar lite tid att bli klar när man skruvar på fritiden. Man vill ju lägga all den där tiden själv så man vet vad som är gjort.

Branden

I onsdags hade han precis gått av sitt skift som lastbilschaufför och lagt sig för att sova när telefonen ringde och sa att det brinner i garaget.

Tobbe kastade sig iväg i bilen från bostaden i Karlskoga, men när han kom fram såg han att hela garaget är övertänt.

– De fick hålla i mig, det liksom svartnade för mig. Det känns bara så jäkla onödigt, säger Tobbe.

Branden ska enligt uppgift ha börjat vid garaget längst ut i längan där Tobbe hyrde mittengaraget.
Branden ska enligt uppgift ha börjat vid garaget längst ut i längan där Tobbe hyrde mittengaraget. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Förutom sin Impala hade han fem mopeder som han byggt själv, verktyg och sin ”gamla” Volvo 240.

– Jag köpte volvon som 18-åring. Sen sålde jag den något år efter, men av en slump fick jag senare köpa tillbaka den, säger Tobbe och fortsätter:

– Kort därefter krockade jag med en älg och försäkringen täckte inte skadorna. Så då bestämde jag mig för att återställa den.

Han byggde upp bilen igen, bytte motor och växellåda, ny koppling, nya lameller och lackade om den. Projektet har pågått ett tag och nu, innan branden, var den nästan klar för besiktning.

Det låter som om du lagt ner mer tid och pengar än vad den kanske var värd?

– O ja, men när jag fick tillbaka den så kände jag att jag lika gärna kunde skämma bort den lite, säger Tobbe och menar att ska man ha en 240 och är lite gammaldags så måste man göra i ordning bilen som sig bör.

– Så det var lite bondtrimmad motor, den var kawasakigrön och lite sånt som det var på 80-talet. Det är det jag tycker om.

Försäkringen

Sin Impala hade han försäkrad så det ekonomiska borde i iallafall till stor del täckas där, men det känslomässiga finns inget som täcker. Volvon hade en avställningsförsäkring och där är han osäker på vad som täcks.

– Det kanske bara täcker färden till skroten, jag vet inte.

Bild från Tobbes garage där hans Impala, Volvo, mopeder och verktyg förvarades.
Bild från Tobbes garage där hans Impala, Volvo, mopeder och verktyg förvarades. Foto: Privat

För mopederna som brann inne får han inget för, däremot bör en del av verktygen täckas av försäkring.

– Allt fanns i mitt garage, bara man orkade leta lite. Jag hoppas kunna få ut lite så jag kan skaffa mig lite nya verktyg och kanske kunna börja greja igen.

Han har inte hunnit bestämma sig om han ska skaffa sig någon ny bil. Och om han gör det så vet han inte om han vill börja om och skruva igen, eller om han ska skaffa sig en mer klar bil. Även om det sistnämnda tar emot.

– Det kanske blir så illa att man får köpa en bil där allt är iordning på, men då vet man inte hur allt är gjort.

Flyttar ändå

Det är ännu i ett så tidigt skede att ingen vet om garagen kommer byggas upp igen. Det som Tobbe och hans sambo Alva med säkerhet vet är att de om två månader ska flytta till Degerfors.

– Vi skaffade lägenhet i närheten av garaget för att jag skulle kunna springa dit och greja när jag blev rastlös, säger Tobbe och hoppas förstås att garagen som brann tog ska byggas upp igen.

”Det blir aldrig vad det har varit, men man saknar ju mullret. Speciellt nu när solen trycker på”.
”Det blir aldrig vad det har varit, men man saknar ju mullret. Speciellt nu när solen trycker på”. Foto: Alva Jibbefors

I helgen som gått har det varit premiär för årets cruising, ett arrangemang som Tobbe och Alva hade hoppats kunna delta i med sin Impala. Förra helgen såg han över den lite extra för att se så allt var okej.

– Vi provkörde, tvättade av den och fyllde på alla vätskor och sånt för att kunna vara med på premiären, säger Tobbe och fortsätter:

– Alla har väl haft det tufft någon gång, men jag tror folk förstår ganska bra hur jag mår just nu. Det blir aldrig vad det har varit, men man saknar ju mullret. Speciellt nu när solen trycker på, avslutar Tobbe.

Läs mer om branden här:

Byggnad avspärrad efter brand – polisen utreder mordbrand

Artikeltaggar

BränderDegerforsKarlskogaOlyckor och katastrofer

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare