Hoppa till huvudinnehållet

Växande ilska mot jurysystemet i Eurovision

Publicerad:
Snuvad på segern? Finlands Käärijä fick fler tittarröster än Loreen, men blev akterseglad när jurygrupperna sagt sitt.
Snuvad på segern? Finlands Käärijä fick fler tittarröster än Loreen, men blev akterseglad när jurygrupperna sagt sitt. Foto: Heiko Junge/NTB

Timmarna efter Loreens seger i Liverpool växer ilskan mot jurygruppernas påverkan i Eurovision Song Contest. I sociala medier trendar åsikten att Finlands Käärijä, som fick flest tittarröster, blev snuvad på segern.

Direkt när ljudet av skålande champagneglas klingat ut, och den sista konfettin singlat ner på arenagolvet i Liverpool, höjdes kritiska röster mot slutresultatet. Inledningsvis från Norge.

Norges tävlande, Alessandra, som sjöng "Queen of kings", hamnade till slut på en femteplats – tack vare tittarrösterna.

Om tävlingen bara tagit hänsyn till jurygruppernas utlåtande hade det norska bidraget slutat längre ned i tabellen.

– Jag tycker att folkets röst borde betyda mer. Jag tror att juryn är lite mer "picky". Men kan de mer än folket? Jag tror att vanligt folk vet mer om vad som är bäst för själen, säger Alessandra till Verdens Gang.

"Är vanvettigt"

Även den norska supporterorganisationen Eurovision Norway anser att systemet med juryröster är orättvist, och att om det enbart hade varit folket som fått bestämma så hade slutresultatet i Eurovision sett annorlunda ut.

– Fansen borde släppas in i jurygrupperna. Det är fansen som har varit med på alla repetitioner och som vet allt om artisterna. EBU borde ta sig en rejäl funderare, det är inte populärt att folkets favorit inte vinner, säger Håkon Aleksander Røssum på Eurovision Norway till nyhetsbyrån NTB.

Kritiken bottnar i att Finlands Käärijä fick fler tittarröster än Loreen, men tack vare jurygruppernas poäng vann Sveriges bidrag.

– Det är vanvettigt att det bara är fem personer i varje jury, och att de har så mycket makt jämfört med vanligt folk, säger Eurovision Norways grundare Martin Phillip Fjellanger till NTB.

Trendar på Tiktok

De norska fansen är inte ensamma om att visa sitt missnöje med jurysystemet. Eurovisions officiella Instagramkonto är fullt av kommentarer skrivna av ilskna tittare som uttrycker liknande åsikter, och på andra sociala medier, som Tiktok och Twitter, trendar hashtaggar som #canceljuryvotes (avskaffa juryröster), #justiceforfinland (rättvisa för Finland) och #chachacha – vilket är titeln på Käärijäs bidrag.

Patrick Stanelius/TT

En riktig Norgehistoria – Alessandra hamnade på en hedervärd femteplats, tack vare tittarrösterna.
En riktig Norgehistoria – Alessandra hamnade på en hedervärd femteplats, tack vare tittarrösterna. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Fakta: Slutställningen i Eurovision Song Contest 2023

Fakta: Slutställningen i Eurovision Song Contest 2023

1. Sverige, 583

2. Finland, 526

3. Israel, 362

4. Italien, 350

5. Norge, 268

6. Ukraina, 243

7. Belgien, 182

8. Estland, 168

9. Australien, 151

10. Tjeckien, 129

11. Litauen, 127

12. Cypern, 126

13. Kroatien, 123

14. Armenien, 122

15. Österrike, 120

16. Frankrike, 104

17. Spanien, 100

18. Moldavien, 96

19. Polen, 93

20. Schweiz, 92

21. Slovenien, 78

22. Albanien, 76

23. Portugal, 59

24. Serbien, 30

25. Storbritannien, 24

26. Tyskland, 18

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.