Barnbok om cancer: ”Jag vill att mina böcker ska vara underlag till samtal”

Publicerad:
Hannah Ingvarsson och Annie Einarsrud. Foto: Privat

Annie Einarsrud ger ut sin femte barnbok. Hennes böcker har alltid ett allvarligt tema men ska vara hoppfulla. De senaste böckerna har illustrerats av Degerforsbördiga Hanna Ingvarsson.

– Jag tänker mycket på uttrycket i ansikte och kropp på karaktärerna. Genom att se på bilden ska läsaren förstå känslan, berättar Hanna Ingvarsson.

Annie Einarsrud släpper sin femte barnbok i slutet av maj. Boken heter Mamma ska bli en enhörning och berättar om hur det kan vara att leva med en förälder som har en kronisk sjukdom. Gemensamt för hennes böcker är att de har ett allvarligt tema.

– Jag vill att mina böcker ska vara mer än bara böcker. Jag vill att de ska bidra till något mera och vara underlag till samtal, säger hon.

Egen erfarenhet

Boken handlar om Sara och Elis vars mamma har spridd cancer. Hon har mycket kontakter med läkare och provar ofta ut nya mediciner. Elis har bestämt sig för att bli uppfinnare när han blir stor. Då ska han uppfinna en maskin som sparar dofter. Han vill spara mammadoften i en kudde, eller parfymflaska. Elis och Sara har mycket tankar och funderingar kring cancer och hur mamma ska kunna bli frisk igen. Ibland känns det som att cancern inte bara finns i mammas kropp utan i hela deras hem.

Första boken skrev Annie Einarsrud utifrån sin egen situation med bröstcancer eftersom hon tyckte det saknades en sådan bok.

– Jag hade velat läsa den för mina barn när jag blev sjuk. Det slutar bra i mina böcker men den här senaste boken är lite speciell för man har inte hittat något botemedel så på det sättet går det inte bra.

Alla illustrationer är målade i MBC, Metastaserad bröstcancer, färger, - grön turkos och rosa. Den gröna färgen representerar hopp, den turkosa representerar helande och andlighet och den rosa står för stödet för bröstcancerdrabbade.
Alla illustrationer är målade i MBC, Metastaserad bröstcancer, färger, - grön turkos och rosa. Den gröna färgen representerar hopp, den turkosa representerar helande och andlighet och den rosa står för stödet för bröstcancerdrabbade. Foto: Illustration av Hanna Ingvarsson.
Jag hade velat läsa den för mina barn när jag blev sjuk.
Annie Einarsrud

Hanna Ingvarsson har illustrerat hennes fyra senaste böcker.

Hur tänker du när du ska illustrera en bok med så allvarligt tema?

– Man får gå varligt fram med kunden, som författaren faktiskt är. När dom skriver om svåra saker har dom oftast varit med om det själva, på något sätt. Då blir det extra viktigt att lyssna in lite extra. Det känns väldigt fint att få illustrera sådana viktiga böcker och jag tar uppdraget på väldigt stort allvar, säger Hanna Ingvarsson.

Hon förklarar att det blir annorlunda när man läser ett roligt manus mot när man läser ett sorgligt.

– Det blir en annan stämning och jag tänker mycket på uttrycket i ansikte och kropp på karaktärerna. Genom att se på bilden ska läsaren förstå känslan. Ju svårare och mörkare text desto mjukare vill jag göra karaktärerna så det blir en balans så inte boken blir för jobbig och läskig.

Releasefest

Boken skapades utifrån idéer, erfarenheter och inspiration från Isabella Scandurra och hennes familj i Umeå. Isabella lever med spridd bröstcancer och har två barn på sju och nio år. Man får veta lite om nya metoder att bekämpa cancer, fast på barns nivå, och det är faktarutor i slutet. Den betonar vikten av forskning och att pengar samlas in.

Boken är faktagranskad av överläkare och forskare Antonis Valachis vid USÖ och tio procent av bokförsäljningsvinsten kommer att gå till forskning eller stöd för de som lever med spridd bröstcancer

Den 10 juni blir det en releasefest på Frimis i Örebro med boksignering, underhållning, goodiebag och ansiktsmålning och där allmänheten hälsas välkomna.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare