Hoppa till huvudinnehållet

Virveltrummor och finstämd gitarrmusik – för att locka fler elever till skolan

Publicerad:
Tre tjejer, Vera, Novalie och Novalie, gav prov på tre olika melodier på akustisk gitarr då det var dags för Kulturskolans show för grundskolan i Degerfors Folkets hus.
Tre tjejer, Vera, Novalie och Novalie, gav prov på tre olika melodier på akustisk gitarr då det var dags för Kulturskolans show för grundskolan i Degerfors Folkets hus. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det var fullsatt i Folkets hus teatersalong och applåderna dånade till de nummer som gavs på scenen. Det var dags för Kulturskolans skolshower, med syfte att locka fler till denna skola.

Kulturskolan hade under måndagen bjudit in grundskolans elever, från förskoleklass till och med årskurs 6, uppdelat i två omgångar där samma föreställning gavs för samtliga. Nu har nämligen rekryteringsperioden börjat på Kulturskolan.

Showen inleddes fartfyllt av ett dussin slagverkare på scenen som spelade på virveltrummor, innan Selma Johansson framförde låten Flowers tillsammans med blås- och fiolelever samt slagverkarna.

 • Selma Johansson framförde bland annat låten Flowers.
  Selma Johansson framförde bland annat låten Flowers. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Yngre och äldre elever i blåsorkestrarna i ett gemensamt nummer.
  Yngre och äldre elever i blåsorkestrarna i ett gemensamt nummer. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Unga stråkelever visade att de minsann även kan snurra runt i de kvicka låtarna ”Everts lilla apa” och ”Jag vill klättra”
  Unga stråkelever visade att de minsann även kan snurra runt i de kvicka låtarna ”Everts lilla apa” och ”Jag vill klättra” Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • De äldsta dansarna som kallar sig Degerfors Mad Crew avrundade showen.
  De äldsta dansarna som kallar sig Degerfors Mad Crew avrundade showen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Kompisar sjöng duon Selma och Maja.
  Kompisar sjöng duon Selma och Maja. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • När en gammal låt av Pink Floyd framfördes överraskade dansarna med att delta från första publikraden.
  När en gammal låt av Pink Floyd framfördes överraskade dansarna med att delta från första publikraden. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Kulturchef Sofia Luthman var konferencier i showen.
  Kulturchef Sofia Luthman var konferencier i showen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Framträdanden varvades med lite frågor till publiken, som konferencier tillika kulturchef Sofia Luthman höll. Här fick den unga publiken bland annat visa upp sina färdigheter i instrumentkunskap, då olika instrument hölls upp som publiken fick gissa namnen på.

Showigt

Orkestrar varvades också med mindre ensembler, bland annat en trio som spelade akustisk gitarr.

– Akustiska gitarrer är väldigt bra, för dem kan man spela på även då det är strömavbrott, sa Luthman skämtsamt med berättade att man också har undervisning i elgitarr på Kulturskolan.

Slagverkarna stod för en fartfylld inledning på showen på sina virveltrummor.
Slagverkarna stod för en fartfylld inledning på showen på sina virveltrummor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Riktigt showigt var det då Lucas Erixon med dansare i 1920-talsstil framförde All Eyez On Me, av Or30, och därefter flyttade man sig till 1970-talet, då Pink Floyds låt Another Brick In the Wall framfördes.

Luthman berättade att bandet sedan albumet The Wall släpptes fått frågan vad låten handlar om och om de inte gillar utbildning. Hon berättade vidare att Roger Waters, som skrev låten, sagt i en intervju att låten är satirisk, att det inte går att hitta någon som värnar med om utbildning än han men att hans erfarenheter från en strikt pojkskola på 1950-talet inte var positiva, där eleverna inte uppmuntrades själva eller vara kreativa.

Öppet hus

Kreativa får däremot eleverna på Kulturskolan vara och under såväl måndag som tisdag kväll står dörrarna till denna skola öppen för grundskolans elever, som då kan prova på de olika verksamheter som finns på skolan.

Den 26 maj blir det stor sommarshow för allmänheten med Kulturskolans elever i Folkets hus och dagen därpå firas Blåsmusikens dag, med workshop och senare på dagen även konsert med Stockholms saxofonkvartett i Degerfors kyrka.

Kulturskolans elever deltar också vid Nationaldagsfirandet på Berget.

Lucas Erixon med dansare showade loss i Or30-låten All Eyez On Me.
Lucas Erixon med dansare showade loss i Or30-låten All Eyez On Me. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kyrkaGrundskolanKonserterNöje/KulturPink FloydRoger WatersShowerSkolorSofia LuthmanStockholm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.