Forna Coophuset blir ärende för politiken — igen

Publicerad:
Före detta Coop-huset vid Medborgarplatsen, i Degerfors, dyker upp som ett nytt ärende igen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Som sista punkt i kommunstyrelsens arbetsutskotts kommande möte finns före detta Coophuset. Ärendet bygger på det förslag som kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande gått ut med tidigare, att upphäva beslutet att köpa fastigheten.

I maj i fjol beslutade kommunfullmäktige köpa före detta Coopfastigheten och det avsattes 6,7 miljoner kronor i årets investeringsbudget för köpet, vilket var 2,5 miljoner kronor över marknadsvärdet.

För några veckor sedan backade kommunstyrelsens presidium, Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M), på beslutet och gick ut med förslaget att upphäva det.

Strax innan så skedde så gick Socialdemokraterna, som hela tiden varit emot köpet, ut med en namninsamling mot köp av fastigheten. De menar att fastigheten kommer att vara en belastning på kommunens ekonomi för överskådlig framtid.

Ansträngd ekonomi

Direkt därefter gick kommunstyrelsens presidium ut med sitt förslag, att upphäva köpebeslutet och angav, något förvånande med tanke på hur dålig ekonomin sett ut de senaste åren, att det under vintern och början av 2023 stått klart att kommunens ekonomi är ansträngd, i synnerhet avseende möjligheterna till framtida investeringar.

Anneli Mylly (V) ville få rådighet över Coopfastigheten och området kring torget. Nu vill hon upphäva beslutet att köpa huset.
Anneli Mylly (V) ville få rådighet över Coopfastigheten och området kring torget. Nu vill hon upphäva beslutet att köpa huset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

De angav också att det i diskussioner och debatter som förekommit i kommunstyrelse och kommunfullmäktige klart framkommit att det inte finns en politisk majoritet för att köpa och utveckla Coophuset.

Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte har majoritet för förslaget
Anneli Mylly (V)

Samtidigt uttryckte Mylly och Nordqvist sin förvåning över Socialdemokraternas namninsamling, eftersom investeringen var bortplockad redan ur investeringsbudgeten för nästa år då kommunstyrelsens arbetsutskotts ekonomimöte hölls den 29 mars.

I stå

Dock ändrade inte det faktum, att det står kvar i årets investeringsbudget.

Men, som bekant har köpet gått i stå på grund av att köpebeslutet överklagats och ligger för laglighetsprövning hos förvaltningsrätten. Innan dom därifrån kan inte affären genomföras.

Skulle den komma innan året är slut så finns beslutet om köp och även pengar för detsamma.

Men nu dyker alltså förslaget att upphäva köpebeslutet upp i kommunstyrelsens arbetsutskotts möte.

Röda kryss

I kommunstyrelsens senaste möte fanns en del röda kryss i uppföljning av investeringsbudget för innevarande år vid de investeringar man vill plocka bort, däribland köp av nämnda fastighet. Nu föreslås att investeringsbudget för kommunstyrelsen 2023 minskas med 6,7 miljoner kronor avseende köp av fastigheten och att driftbudgeten för finansförvaltningen i år minskas med 686 000 kronor avseende hyra för tomma lokaler.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte har majoritet för förslaget, kommenterade Anneli Mylly i samband med förra mötet i kommunstyrelsen.

Nu spörs det hur rätt hon har i det då frågan behandlas i arbetsutskottet, som ska föreslå vad kommunstyrelsen ska anbefalla fullmäktige att göra.

Reviderat årsbokslut och revisorernas domLedamöter fick underlag men köpesumma för Coophuset finns i årets budgetEtt monument över politisk obeslutsamhetFick luft under vingarna: S kämpar på för att riva upp beslut att köpa CoophusetPlötsligt backar ledningen – vill upphäva beslut att köpa Coophuset(S)tartar namninsamling mot köp av forna CoophusetPrövar inte överklagat beslut om Coophuset
Anna Nordqvist (M) ville från början bulldozra ned Coophuset, men sen ville hennes parti köpa det, även om inte hon deltog i beslutet på grund av jäv. Nu vill hon upphäva köpebeslutet.
Anna Nordqvist (M) ville från början bulldozra ned Coophuset, men sen ville hennes parti köpa det, även om inte hon deltog i beslutet på grund av jäv. Nu vill hon upphäva köpebeslutet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyCoopKommunstyrelsenPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare