Hoppa till huvudinnehållet

Försvarets hint om expansion i Karlskoga: ”För tidigt att säga något”

Publicerad:
Försvarsindustrin har hintat om de har bygglovsansökningar på gång.
Försvarsindustrin har hintat om de har bygglovsansökningar på gång. Foto: Thomas Sattermann/BAE Systems Bofors

När bygglovsenhetens svåra rekrytering äntligen var i hamn sade nyanställd personal upp sig. Nu väntar en ny rekryteringsprocess samtidigt som försvaret hintat om att bygglovsansökningar är på gång.

– Vi kämpar på och försöker hela tiden att få personal men vi är inte den enda kommunen som letar, säger Leif Gren (M), ordförande för tillväxt- och tillsynsnämnden.

”Väntetiderna på tio veckor håller vi. Det är jag inte orolig för”, säger Leif Gren (M), ordförande för tillväxt- och tillsynsnämnden.
”Väntetiderna på tio veckor håller vi. Det är jag inte orolig för”, säger Leif Gren (M), ordförande för tillväxt- och tillsynsnämnden. Foto: Kajsa Juslin

Ordförande Gren sitter lugnt i båten när det gäller bygglovsansökningar.

– Väntetiderna på tio veckor håller vi. Det är jag inte orolig för, säger han.

Den konsult som enheten tidigare anlitat finns kvar i verksamheten och kommer vara kvar fram till semestern. De som varit sjukskrivna börjar komma tillbaka i arbete.

Det tar lite tid att få folk att inse att Karlskoga inte är så dumt
Leif Gren (M)

Tillväxt- och tillsynsförvaltningen kommer inte att ändra sin strategi för att locka bygglovsinspektörer till kommunen.

– Vi har våra kanaler. Att rekrytera den här typen av kompetens är en helt annat värld, säger Leif Gren.

Mer stabilt

Under början av förra året fanns en stor omsättning av personal då ungefär hälften av de anställda valde att lämna förvaltningen. Han upplever ändå att förvaltningen har ett annat läge nu.

– Vi har bra stabilitet nu jämfört med två år sedan.

Han har siktet inställt på att det inte går att skynda i läget som är.

– Det tar lite tid att få folk att inse att Karlskoga inte är så dumt. Det är mycket som spelar in.

Den bygglovsinspektör som sade upp sig skulle ha börjat arbeta första maj. Det gör att en ny rekryteringsprocess dragit igång. Enheten är i lite av ett mellanläge där en inspektör började i april och en ska börja i slutet av juli. Totalt med sin chef ska de vara nio personer som jobbar. Vilket gör att de går kort några personer just nu.

Samtidigt har bygglovsansökningarna återgått till liknande nivåer som var innan pandemin.

– Det var en topp under pandemin när folk var hemma, säger Leif Gren och tillägger:

– Jag vet inte hur mycket höjda priser och räntor spelar in. Folk bygger mycket här och vi går emot strömmen. Det är svårt att säga men det är kanske en liten nedgång.

Försvarsindustrin bygger ut

Parallellt har bygglovsenheten vad som kallas en administrativ skuld att beta av som de ännu inte påbörjat arbetet med. I nuläget vet förvaltningen att det kommer komma ansökningar för flertalet projekt som kvarteret Råkan, bostadsföreningen Spoven, Storängstrand och det nya badhuset samt Nobelhallen.

Det är även fler projekt på gång inom industrin men där är Leif Gren lite mer förtegen.

– Det är försvarsindustrins effekter men det är inget som har sparkat igång. De stora industrierna som bland annat SAAB och BAE Systems Bofors kommer att behöva utrymmen men det är för tidigt att säga något om det, säger han lite kryptiskt.

Brist på bygglovsinspektörer – kommunen löser handläggning med konsult

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovFörsvarFörsvarsindustrin : nyhetsmagasin från Celsius GroupFörvaltningKarlskogaNobelhallenOroligheterSaabTillväxt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.