Lundsberg kritiseras för glädjebetyg – kan rödlistas av Handelshögskolan

Publicerad:
Lundsbergs skola kritiseras av Handelshögskolans rektor Lars Strannegård. Foto: JESSICA GOW / TT

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård kritiserar flera skolor för glädjebetyg – bland annat Lundsbergs skola – och hotar nu med att införa ett helt eget antagningssystem.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Lars Strannegård skriver på DN Debatt att Handelsskolan i Stockholm överväger att vidta flera åtgärder mot att skolor sätter för höga betyg – bland annat att rödlista skolor och att införa ett eget antagningssystem. Detta för att eleverna som de anser vara bäst lämpade ska få plats på deras utbildningar.

Fyra välkända skolor pekas ut i debattartikeln – de tre Stockholmsskolorna Campus Manilla, Östra Real och Täby Enskilda gymnasium, samt Lundsbergs skola i Storfors. Skolinspektionen har på dessa skolor sett en stor avvikelse mellan elevernas resultat på nationella prov och deras kursbetyg under perioden 2014-2019.

Skolinspektionen går hårt åt Lundsberg: Risk för glädjebetyg

Enligt Peter Morfeldt, som är tillförordnad verksamhetschef på Lundsberg, har skolan förbättrat sig sedan Skolinspektionens rapport.

– Betyg på Lundsberg har vi satt så seriöst och noggrant vi kan. Jag vill bara inte veta av att det skulle finnas en säljande idé om att här kan man få höga betyg, säger Peter Morfeldt till DN.

Morfeldt håller dock med Lars Strannegård om att betygsinflationen är ett orosmoment.

– Vi är illa ute om vi inte kan lita på att vi eftersträvar rättssäkerhet när det gäller rättning. Vårt system krackelerar om vi inte klarar att göra det så seriöst som möjligt.

DN: Varför avviker era betyg från resultaten i nationella proven?

– Det kan ju bero på att läraren kanske har lyft andra moment än dem i nationella proven, men ändå kunnat argumentera för varför det betyget ska sättas.

DN: Vad har ni gjort för att komma tillrätta med avvikelserna?

– Vi har infört samrättning och bedömning på nationella prov, vi har infört en föreläsningsserie om betyg och bedömning och vi har utvärderat och analyserat betygsresultat i alla våra kurser. Så vi tar det här på allvar.

Åtgärder som övervägs av Handelshögskolan

  • Göra utökade diagnostiska prov av antagna elever från de skolor som Skolinspektionen uppmärksammat.
  • Rödflagga vissa skolor och i stället utforma egna antagningstester för elever från dem.
  • Helt överge det nationella antagningssystemet till kandidatstudier och förlita oss på vår egen antagning.

Artikeltaggar

ÅtgärderHandelshögskolan i StockholmLärareLars StrannegårdLundsbergÖstra RealPeter MorfeldtSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorTäby Enskilda gymnasiumUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare