Hoppa till huvudinnehållet

V och SD stödjer BB-förslag: ”Inte bara ett parti som kämpat”

Publicerad:
Patrik Nyström och Sverigedemokraterna går samman med Vänsterpartiet och ger sitt stöd till moderaternas motion men är kritiska till att deras motioner i samma fråga inte hörsammats från Region Örebro län.
Patrik Nyström och Sverigedemokraterna går samman med Vänsterpartiet och ger sitt stöd till moderaternas motion men är kritiska till att deras motioner i samma fråga inte hörsammats från Region Örebro län. Foto: Kajsa Juslin

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna meddelar gemensamt att Anna Nordqvist (M) kan räkna med deras stöd i sin motion om att återöppna förlossningen i Karlskoga. Men varför endast en av flera motioner bifalls från regionalt håll ifrågasätter de.

– Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har hela tiden jobbat aktivt för att Karlskoga ska ha en förlossningsavdelning, bland annat genom att lämna in motioner om en återöppning, skriver Jessica Carlqvist (V) och Patrik Nyström (SD) i ett gemensamt pressmeddelande.

De menar att artikeln som Karlskoga Tidning-Kuriren publicerade i förra veckan ger en felaktig bild då många, däribland Vänstern och Sverigedemokraterna, kämpat lika outtröttligt som moderaternas Anna Nordqvist.

– Redan innan förlossningen i Karlskoga stängdes och i omedelbar anslutning efter stängningen drev oppositionen på och lämnade in flera förslag för att säkerställa verksamhetens fortlevnad, skriver Nyström och Carlqvist.

Jessica Carlqvist, regionråd för Vänsterpartiet, är kritisk till hur moderaternas motion lyfts fram från Region Örebro läns sida.
Jessica Carlqvist, regionråd för Vänsterpartiet, är kritisk till hur moderaternas motion lyfts fram från Region Örebro läns sida. Foto: Caroline Solberg

De tillägger:

– Det raka och ärliga svaret är alltså att det är vi: Sverigedemokrater, Vänsterpartister samt Moderater, som gemensamt drivit denna fråga, inte en enskild ledamot från M, vilket kan tolkas utifrån artikeln samt i sociala medier. Det finns alltså sedan gammalt, glädjande nog, ett brett stöd för frågan hos oppositionspartierna!

De tycker att det är glädjande att minoritetsstyret i Region Örebro län svängt och nu vill öppna snabbare än planerat men undrar varför de endast ställer sig bakom ett partis motion när det finns flera.

– Från (SD) och (V) vill vi vara tydliga med att Anna Nordqvist självklart kan räkna med stöd för detta, utifrån att vi lämnat in två nästintill identiska förslag redan före att (M) lämnade in sitt förslag. Varför minoritetsstyret ändå har valt att behandla Moderaternas motion före Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets förslag är kanske mindre viktigt, även om det är ganska förvånande, skriver Jessica Carlqvist (V) och Patrik Nyström (SD).

Läs också:

Alla överens: Karlskoga BB kan återöppnas innan valet 2026Regionens krav för att öppna BB: ”Faller på sin egen orimlighet”

Artikeltaggar

Anna NordqvistFörlossningKarlskogaModeraternaMotionerÖrebroPatrik NyströmPolitikRegion Örebro länSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.