Ingen vet hur många Frivilligcentraler som finns i Sverige. Ingen vet hur många frivilliga som varje dag, vecka eller månad besöker ensamma eller ställer upp som ledsagare när närstående saknas och det offentliga inte har tid.
Ingen vet vare sig hur många "gratis" arbetstimmar som volontärers fantastiska arbete innebär eller hur stora kostnader som sparas i Sveriges kommuner med de ideella hjältarnas insats. Ingen vet!
Riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler (SFC) vill därför att socialdepartementet o/e folkhälsodepartementet genomför en kartläggning av volontärsorganisationerna.
Den senaste gjordes 2007 och mycket har ändrats sedan dess. ill exempel har troligen flyktingperioden, coronatiden och nuvarande Ukrainakrisen påverkat både antalet och sättet för volontärarbetet.
Svenska kyrkan och andra samfund har säkerligen fler, likaså Röda Korset och andra mindre ideella grupperingar har växt fram.
Vi vill också att möjligheten till statlig stöd utreds.
Våra grannländer Norge och Danmark har bättre finansiella förutsättningar och bättre koll på den nationella möjligheten till tex beredskapsorganisation i händelse av kristider. Via en enkätundersökning från oss inför valet 2022 är de flesta partier välvilligt inställda till statlig finansiering (L o V svarade inte)
Förbundet har påbörjat ett påverkansarbete för att öka förståelsen av betydelsen av statligt stöd.
Detta fanns på 1990-talet vilket t.ex resulterade i Örebros Hagacentralen som i år firar 30 år.
Fler volontärer behövs - du som kan och vill behövs!
Många Frivilligcentraler eller liknande återfinns under kommunernas socialförvaltning, men inte alla så välorganiserade och väl fungerande som Kontaktservice i Karlskoga i samverkan med Kommunhus. Men fler som frivilligt vill och kan ge några timmar i veckan eller månaden behövs.
Kanske du som nybliven pensionär? Många står i kö och behöver hjälp eller kanske bara en fikastund.
För riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler
Anna Danielsson, styrelseledamot i riksförbundet och i föreningen Kontaktservice