Hoppa till huvudinnehållet

Björkborn ser ljust på framtiden: ”Utvecklingen är väldigt, väldigt positiv”

Publicerad:
17-årige Björkborntalangen Johan Lundström laddar för sitt första ungdoms-SM i Helsingborg 18-21 maj.
17-årige Björkborntalangen Johan Lundström laddar för sitt första ungdoms-SM i Helsingborg 18-21 maj. Foto: Dennis Pavlovic

Björkborns A-lag är tillbaka i division 2 och för första gången på flera år har klubben en ungdomsspelare vid namn Johan Lundström som ska spela ungdoms-SM.

– Vår ungdomsverksamhet är väldigt bra nu och vi tror också att den kommer bli ännu starkare, säger Björkborntränaren Mikael Nilsson.

Björkborns GoIF säkrade seriesegern efter utskåpning

Björkborns GoIF:s A-lag spelar nästa säsong i division 2 igen efter serieseger i division 3 östsvenska sydvästra.

– Vi har varit i division 2 förut, men det var många år sedan vi var nära (innan i år). Nu har vi varit stabila, skadefria och sjukdomsfria det här året och det ger resultat. Sen har vi tränat bra också, sade Björkbornspelaren Magnus Adolfsson efter säkrat avancemang i februari.

Och bra går det på flera håll i Björkborns GoIF där även ungdomsverksamheten har fått sig ett rejält uppsving, det berättar klubbens tränare Mikael Nilsson.

– Vi har rätt många ungdomar nu som är duktiga. Bland annat Johan Lundström som ska spela ungdoms-SM som startar på torsdag, säger Nilsson och fortsätter:

– Den här säsongen har vi även haft igång betydligt fler ungdomar än på väldigt länge. Vi har varit på tävlingar i exempelvis Karlstad, Kristinehamn och Eskilstuna. Vi har även startat ett B-lag där bland annat Johan Lundström, Emilia Andersson och Theo Hedengren varit med vilket bidragit till att det under säsongen varit ganska mycket mer matcher och så vidare vilket känns kul.

– Det är framför allt utvecklingen hos ungdomarna som har varit väldigt, väldigt positiv. De är träningsvilliga och vi har spelare ända ner i tioårsåldern som varit med och tävlat och ännu yngre spelare än så som tränat med oss. Den yngsta som varit med i år är fyra år. Det här är en sport som man kan hålla på med som väldigt, väldigt ung och som väldigt, väldigt inte ung. I seriespelet tror jag den yngsta som varit med är strax under 20 år och den äldsta omkring 70.

Björkborns A-lag efter den säkrade seriesegern i division 3. Bakre raden från vänster: Johan Lundström, Eje Funke, Claes Widlund. Främre raden från vänster: Mikael Nilsson (lagledare), Fredrik Malmberg (tränare), Magnus Adolfsson, Kent Andersson, Martin Molin.
Björkborns A-lag efter den säkrade seriesegern i division 3. Bakre raden från vänster: Johan Lundström, Eje Funke, Claes Widlund. Främre raden från vänster: Mikael Nilsson (lagledare), Fredrik Malmberg (tränare), Magnus Adolfsson, Kent Andersson, Martin Molin. Foto: Rasmus Isaksson

Mikael Nilsson konstaterar att spelarna helt enkelt spelar längre upp i åldrarna nu, vilket gör att Björkborn växer.

– Björkborn har växt som förening och växt på ungdomssidan. Tidigare har spelare slutat i ung ålder men nu har vi ungdomar som fortsatt och då blir bredden så mycket starkare. Klubben har nu en mycket, mycket bredare ungdomsverksamhet plus att det är många seniorer som är med och tränar och hjälper ungdomarna. Det är dels för att sparra med ungdomarna, men också coacha och leda träningar.

– På ungdomssidan vill vi bli ännu större för vi har en väldigt bred och stark trupp och många som hjälper till runt omkring och många väldigt kompetenta tränare, så det finns alla förutsättningar.

– Nu kör vi lite extra träningar med framför allt A-laget som gick upp till division 2 och tanken är att vi kör på hela sommaren med framför allt de ungdomar som spelat i B-laget och A-laget. Så vi kommer att köra på.

Löftet: ”Såklart lite nervöst”

Och för den 17-årige Björkborntalangen Johan Lundström väntar nu alltså ungdoms-SM i Helsingborg den 18-21 maj och det är Lundströms första SM.

– Det är såklart lite nervöst, men jag är taggad, säger Johan Lundström som tävlar i herrjunior 18 där han siktar högt:

– Jag vill i alla fall komma topp tio.

Coach Mikael Nilsson:

– Det är en hög målsättning och jag tror absolut att det är möjligt. På sådana här stora turneringar ska man också ha lite tur med lottning och spelstilar. Det är väldigt många olika spelstilar i pingis och som passar olika bra att möta för olika spelare, konstaterar Nilsson.

”Utveckling i första hand”

Nilsson berättar att det är första gången på flera år som klubben har en spelare på USM, och han tror det betyder mycket för Björkborns GoIF.

– Jag tror inte det är sista gången som Johan spelar SM och jag tror säkert att det nu kommer fram fler ungdomar hos oss som kommer att spela SM framöver. Vår ungdomsverksamhet är väldigt bra nu och vi tror också att den kommer bli ännu starkare. Jag hoppas att vi redan nästa år har två spelare på SM.

– Det betyder jättemycket att ha spelare på SM och det är jättekul. Sedan är inte resultat alltid det viktigaste även om man alltid är tävlingsmänniska när man spelar tävling. Men det är utveckling som gäller i första hand.

Vann mot J-O Waldner – Karlskogasonen har SM-medalj i tre olika sporter: ”Stolt”

Artikeltaggar

Björkborns GoIFBordtennisKarlskogaMagnus AdolfssonMikael NilssonTräningTurneringar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.