Sune är redo för en ny sommar – och en ny rullande semesterresa. Den här gången når han för första gången ända till Karlskoga.
Där går det alldeles på tok med tjejtjuseriet.
– Det kanske baseras på egna erfarenheter! säger Anders Jacobsson och skrattar.
Kusinerna och författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson är tillbaka med ännu en bok i sin ständigt pågående bokserie om Sune.
– Vi har hållit på i 40 år och det känns att det fortfarande finns så oerhört många berättelser kvar att berätta om den här familjen. Vi har fyra nya böcker outgivna och vi skriver på hela tiden. Det är så tacksamt. Jag tycker nästan det är roligare nu efter 40 år än när jag startade. Det har vuxit in i min egen själ! säger Anders Jacobsson.
Husvagnen blir cabriolet
”Sune - Tågsemestern” är en berättelse som tangerar en tidigare succé. Filmen ”Sunes sommar” från 1993 är en svensk humorklassiker om när familjen Andersson drar iväg på en oförglömlig husvagnssemester.
Nu skickar författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson iväg Sune med familj på ett nytt sommaräventyr.
Planerna på en husvagnssemester i Italien grusas dock direkt i första kapitlet, när pappa Rudolf råkar göra cabriolet av husvagnen när han ska köra den genom den lokala biltvätten. Plan b blir en resa som går på räls.
– Vi ville göra en bok där han helt enkelt åkte tåg och besökte olika platser som många har en relation till, säger Anders Jacobsson.
Gåtan: var bor Sune?
Han tycker inte det är pirrigt att skriva om just en Sune-sommar igen. Så är filmen och boken den baserades på heller inte det enda somriga Sune-äventyr de skapat genom åren.
– Och nu har vi skrivit en ny bok också, som inte kommit ut än, som heter Sunes sommarminnen.
Vi från Karlskoga vill gärna hela tiden hävda att vi är värmlänningar, för att vi bor i landskapet Värmland, men tyvärr då i Örebro län, så vi får höra att vi inte är riktiga värmlänningar!
Exakt var tågresan i senaste boken startar är lite oklart, för var Sune bor är inte riktigt utrett.
– Han bor någonstans ospecificerat i Mellansverige, säger Anders Jacobsson.
Resmålen i boken däremot är specifika: bland annat Koster, Dalsland, Liseberg – och Karlskoga.
Det är hans första visit i er hemstad väl?
– Ja. Det är det ju. Och en annan barriär vi tagit bort är att nu besöker han fysiska platser som finns i verkligheten, säger Anders.
Han tycker att besöket i Karlskoga känns självklart.
En bad-ambassadör
– Det är vår hemstad och det är väldigt enkelt att berätta om en sommardag där. Jag har ju själv också spelat minigolf på Näset och badat där. Karlskoga är en väldigt bra sommar- och bad-stad, det finns otroligt mycket badplatser. Där finns ju Möckeln, Alkvettern, Frövettern och Ullvettern och Våtsjön, säger han och börjar låta som en riktig Karlskogaambassadör.
Tjejtjusaren går bet
Men i boken är det faktiskt just i Karlskoga som Sune stöter på problem. Nästan över allt annars brukar det gå ganska bra för honom med tjejtjuseriet, men icke i Karlskoga.
– Det kanske baseras på egna erfarenheter! Kanske är dom svårare där! säger han och skrattar.
– Jag har inte tänkt på att han oftast har flyt med tjejerna men inte just där. Han förstod ju inte ens vad de sa, säger Anders.
Det är ju det där med dialekten. Störscht och värscht och ölöppnörö.. du vet.
– Vi från Karlskoga vill gärna hela tiden hävda att vi är värmlänningar, för att vi bor i landskapet Värmland, men tyvärr då i Örebro län, så vi får höra att vi inte är riktiga värmlänningar! säger Anders.
Kanske, funderar han, är just dialekten en ledtråd till att det faktiskt är lite mer än bara Värmland i Karlskogingarna.
– Den är inte så jäkla snygg, dialekten, men jag är stolt Karlskoging. Det är en fantastisk stad att växa upp i.