Hoppa till huvudinnehållet

Grundvattnet påfyllt inför sommaren

Publicerad:
Läge att köra igång vattenspridaren i sommar? Även om grundvattennivåerna ser bra ut på de flesta håll kan det vara läge att hålla igen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sommaren närmar sig – en högsäsong för vattenanvändning till pooler, trädgård och högtryckstvättar.

Men räcker vattnet om vi får en rekordsommar i år?

– Vi har ett bättre utgångsläge i år än förra året, konstaterar grundvattenexpert Calle Hjerne på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

I januari och mars fick magasinen efter nederbörden nämligen en rejäl påfyllning i Götaland och Svealand, vilket resulterade i ovanligt höga nivåer. Även i norr och i fjällvärlden fylls magasinen sakta men säkert på nu tack vare snösmältningen.

SGU har räknat på grundvattentillgång kommande sommar utifrån olika väderscenarion. Även i kalkylen som utgår från torrt väder ser det överlag bättre ut än 2022.

– Men vi har inte räknat med extremväder. Skulle det bli som 2018 så är vårt utgångsläge i april och maj ganska likt det vi hade 2018.

Trots påfyllnad är bilden av grundvattennivåerna i landet ändå delad inför kommande sommar.

– Vissa kommuner har väldigt bra förutsättningar med fina stora magasin. Andra har det tuffare, säger Calle Hjerne.

Anna Karolina Eriksson / TT

Fakta

Grundvatten

Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.

De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.

De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.

De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.

De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.

Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva bevattningsförbud, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Artikeltaggar

Djur och naturNederbördSjöar och havSveriges geologiska undersökningTorkaVäderVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.