Hoppa till huvudinnehållet

Influensasäsongen över – men covid sprids

Publicerad:
Influensaepidemin är över. På bilden får en person i Stockholm en dos influensavaccin. Arkivbild.
Influensaepidemin är över. På bilden får en person i Stockholm en dos influensavaccin. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittspridningen av influensa A och B bedöms vara ner på en låg nivå efter en intensiv säsong, och influensaepidemin bedöms därmed vara över för den här gången, enligt Folkhälsomyndigheten.

AnnaSara Carnahan, epidemiolog och utredare på Folkhälsomyndigheten, säger i ett pressmeddelande att läget var ansträngt under december i fjol eftersom både influensa, RS-virus och covid-19 nådde höga nivåer samtidigt.

"Under varje period med ökad smittspridning är det personer som blir allvarligt sjuka men denna vinter var första gången vi såg en samtidig topp med alla tre sjukdomarna", säger hon.

Smittspridningen av covid-19 pågår dock fortfarande och väntas fortsätta även under sommarmånaderna.

"Antalet bekräftade fall, liksom antal inskrivna i slutenvård och intensivvård, var som högst runt årsskiftet men har därefter minskat och legat på samma nivå sedan i mars månad", skriver Folkhälsomyndigheten.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.