Kommunen löser lönedebatt med engångssumma: ”En bra lösning”

Publicerad:
KSAU har kommit fram till en gemensam lösning. Foto: Julia Olsson

För att lösa lönedebatten erbjuder Karlskoga kommun lärare och andra medarbetare med sifferlösa avtal en engångssumma utöver de 2,2 procenten som de erbjuder.

I juni kan tillsvidareanställda få 5000 kronor.

– Vi väldigt stolta och glada över att partierna har kommit överens om det här, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsen ordförande.

Lärarlönerna har varit ett omdebatterat ämne under de senaste veckorna och för två veckor sedan valde lärarnas fackförbund Sveriges lärare att ajournera mötet som skulle återuppta överläggningarna kring lärarlönerna för andra gången.

Under måndagen presenterade kommunstyrelsens arbetsutskott i Karlskoga att man kommer att erbjuda alla tillsvidareanställda med ett sifferlöst avtal en engångssumma på 5000 kronor per person, som kommer finansieras av finansförvaltningen, utöver de 2,2 procenten som kommunen erbjuder.

– Det har ju varit en hel del livliga debatter kring det här från lärarförbundets sida och därför är vi väldigt stolta och glada över att partierna har kommit överens om det här, säger Tony Ring (M).

Han berättar att de i kommunstyrelsens arbetsutskott har arbetat mycket kring frågan och har tittat på olika lösningar utan att det ska påverka förutsättningarna för kommande budget för 2024.

– Vi alla vet att det kommer att bli tuffa tider under nästa år och man behöver göra det som är möjligt men också kunna tänka på framtiden, och då är det klokt att kunna hitta lösningar tillsammans, och det har vi gjort nu. Istället för att det ska drabba oss nästa år, har vi valt att ta smällen nu, säger Ring och Ida Edström (S), håller med.

– Ja och det vi verkligen vill lyfta är just att det är ett gemensamt beslut där vi alla är eniga och överens om att det här är en bra lösning, säger hon.

Förhoppningen är att de 5000 kronorna ska kunna betalas ut den 29:e juni, med förutsättningen att den fackliga processen ska vara klar.

Hur tror ni att det här kommer att tas emot av fackförbundet Sveriges lärare?

– Vi har en teori och vi tror inte att man kommer att vara helt nöjda, men vi tror att våra medarbetare kommer att vara väldigt positiva till det här. Men det är också viktigt att säga att vi kommer att ha en central lönepott, säger Edström.

Läs också:

Lärarfackets stora oro: ”Det skapar en otrygghet”Skolledarna: ”Svårt att vara stolt över att jobba i Karlskoga”Politiken om lärarlönerna: ”Så risigt ligger vi inte till”Susanne Sjöstedt: Hur ska Karlskoga rekrytera lärare?Lärarna flyr Karlskoga: ”2020 var vi sämst i Sverige”

Artikeltaggar

Ida EdströmKarlskogaKarlskoga kommunKommunstyrelsenLärareModeraternaPolitikTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare