Lärarna inte nöjda med engångsbelopp: ”Hälften går bort i skatt”

Publicerad:
”En extra utbetalning är inte lön”, Charlie Jarl, ordförande för Sveriges lärare i Karlskoga. Foto: Maiken Kettil Schough

Sveriges lärare i Karlskoga är långt ifrån nöjda med en engångssumma på 5000 kronor. Politikernas ”bra lösning” har inte tagits emot väl bland Karlskogas lärare.

– Det kanske kan kännas bra initialt men hälften går bort i skatt eftersom det är en engångssumma, säger Charlie Jarl, ordförande för Sveriges lärare i Karlskoga.

Politikernas förhoppning om att deras lösning på ett engångsbelopp på 5000 kronor skulle landa väl hos lärarna grusades snabbt.

–Jag kan inte säga vad medlemmarna har sagt, men de som har uttryck sig, har uttryckt sig negativt. Man tycker inte att det här är bra, konstaterar Charlie Jarl.

Engångsbeloppet löser inte det faktum att löneökningen på 2,2 procent, i Sveriges lärares mening, inte duger.

– En extra utbetalning är inte lön. Vi vill ha en löneutveckling och inte ett engångsbelopp, säger Charlie Jarl.

Det här är inte första gången som kommunen väljer att kompensera lärarna med ett engångsbelopp, så gjorde de även 2020 då löneutvecklingen var en procent i stället för märkets 1,8.

Går med plus

Att kommunen har gått med över 150 miljoner i plus under 2022 och har pengar på banken är positivt men han är kritisk till hur kommunen väljer att lägga pengar på hög.

– De kan gå till en extra utbetalning men inte till lön. Ett engångsbelopp är lätt att administrera och är lätt att ta ut från banken men man kan inte ge det som finns på banken som lön, menar Charlie Jarl.

Att kommunen under en treårsperiod haft som mål att varje år ha två procent som god ekonomisk hushållning, men lyckats med över 22 procent är han också kritiskt till.

Vi vill ha en löneutveckling och inte ett engångsbelopp
Charlie Jarl

– När verksamheten och löneutveckling blir lidande och när de som håller upp kommunen blir lidande, är det fel.

Arbetsgivarna och facket har kommit överens om ett sifferlöst avtal som ska gå efter industrins märke som i år är satt till 4,1 procent. Att landa på knappt hälften när politikerna själva får mer i plånboken tycker Charlie Jarl rimmar illa:

– Ser man till vad politikerna själva tjänar har deras arvode, som är baserat på inkomstbasbeloppet, räknats upp med 4,4 procent i år.

Blivit varnade

Kommunerna har blivit varse om att ta höjd för årets lönerörelse.

– SKR:s chefsekonom har varnat kommunerna för märket kommer att bli högt och att lägga undan pengar, säger han och tillägger:

– Kommunen får uppräknade statliga bidrag för detta.

Han tycker att kommunen frångår reglerna.

– Reglerna för lönesättningen gäller i Sverige och Karlskoga ligger i Sverige.

Lärarna har redan börjat drivas till andra städer och andra branscher enligt Charlie Jarl.

– Det är viktigt för kommunens framtid att satsa på de som jobbar i kommunen. Att man satsar på framtiden. De som flyttar hit kommer att titta på skolan och hur många behöriga lärare som finns. Det är jättesvårt att få tag på behöriga lärare och behörigheten sjunker. De finns risk för att man väljer att flytta till en annan plats.

Läs också:

Kommunen löser lönedebatt med engångssumma: ”En bra lösning”Lärarfackets stora oro: ”Det skapar en otrygghet”Skolledarna: ”Svårt att vara stolt över att jobba i Karlskoga”Politiken om lärarlönerna: ”Så risigt ligger vi inte till”Susanne Sjöstedt: Skolans pengar ska räcka till allt merLärarna flyr Karlskoga: ”2020 var vi sämst i Sverige”

Artikeltaggar

ArbeteKarlskogaLärareLönerSkatter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare