Hoppa till huvudinnehållet

Tvålsort kan locka myggan

Publicerad:
Vissa tvålar kan ha en doft som lockar myggorna er än andra enligt en liten studie. Arkivbild. Foto: Marcus Stensmyr / Lunds Universitet/TT

Vilken tvål du använt kan spela roll för hur lockande du är för myggor, enligt en liten studie.

Det är amerikanska forskare som låtit fyra personer bära tygbitar efter att ha tvättat sig med fyra olika tvålar och efter att inte ha tvättat sig med någon tvål alls.

Sedan studerades hur lockade myggorna var av att sätta sig på de olika tygbitarna. Det visade sig att det varierade och att myggorna var olika mycket sugna på att sätta sig på tygbitarna, rapporterar Vetenskapsradion.

Myggor luktar sig till sin föda och en förklaring skulle enligt forskarna kunna vara att myggor förutom blod även lever på växtnektar och därför lockas till dofter de associerar till blommor.

Vissa blandningar av blomdofter och kroppsdoft skulle kunna var mer oemotståndliga än andra för myggorna enligt forskarna.

Petra Hedbom / TT

Artikeltaggar

Djur och naturMygg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.