Hoppa till huvudinnehållet

Flygbiljetten nu 33 procent dyrare

Publicerad:
Det har blivit allt dyrare att flyga. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Priset på utrikesflyg var i april 33 procent dyrare än motsvarande tidpunkt förra året enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

"Vi har mätt den genomsnittliga prisutvecklingen på utrikesflyg i konsumentprisindex sedan 1993. Aldrig tidigare har priserna på utrikesflyg i april varit så höga som i år. Bara under två månader i hela tidsserien har priserna varit högre, i juli 2018 och juli 2022", säger Caroline Neander, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).

Andra färdmedel som flygcharter, upp 21,3 procent, och båtresor (19,1 procent) har också rusat i pris.

"Utrikesflyg, flygcharter och båtresor har stigit mer i pris det senaste året än den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen, som vi mäter i KPI. Alltså mer än inflationen, som i april var 10,5 procent", säger Caroline Neander.

Artikeltaggar

EkonomiInflationSCB

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.