Hoppa till huvudinnehållet

Papperstidningen går från sex dagar till tre: ”Journalistiken minskar inte”

Publicerad:
Chefredaktör på KT-Kuriren, Catarina Lindström och Tomas Skoglund, mediahuschef på NWT Media.
Chefredaktör på KT-Kuriren, Catarina Lindström och Tomas Skoglund, mediahuschef på NWT Media. Foto: Kajsa Juslin

För att säkra tidningens framtid går nu Karlskoga Tidning-Kuriren från att vara en sexdagarstidning till att komma ut tre dagar i veckan.

– Men journalistiken minskar inte. Prenumeranter har tillgång till den digitala tidningen där vi uppdaterar journalistik 24 timmar om dygnet, säger Tomas Skoglund, mediehuschef på NWT Media.

Catarina Lindström: Vi vill fira 140 år till

Han säger att det blir fler och fler digitala läsare och färre som vill ha papperstidningen.

– Det ihop med att det blivit dyrare och dyrare både att trycka och distribuera tidningen gör att vi behöver se över det här.

Tomas Skoglund säger att tanken är att tidningen ska komma ut färre dagar fast med tjockare och mer innehållsrika tidningar.

– Vi har inga planer på att skära ner på journalistiken eller på reportrar utan det är tidningsdistributionen som är som är dyr.

KT-Kuriren går i dag med minus och har gjort det några år. För att slippa att skära ner på journalistiken eller höja priset drastiskt så kommer antalet utgivningsdagar att minska.

Han säger att för varje hundralapp vi drar in på annonser och prenumerationer så går 44 kronor åt för att trycka och bära ut tidningen.

– Så det är en stor andel vi talar om. KT-Kuriren går några miljoner i förlust varje år och vi räknar med att tack var det här så ska vi kunna gå med vinst. Så det är miljonbelopp vi talar om i besparingar.

Viktigt att informera

Tomas Skoglund säger att det är viktigt att man går ut och informerar om varför vi gör det här.

– Det är för att säkra en långsiktig utgivning av tidningen och att vi kunna värna om den journalistik som vi gör och är stolta över.

Det är viktigt, poängterar han, att bara för att tidningen kommer ut färre dagar, plockas inte saker bort som folk vill läsa, som bra artiklar, tv-sidor och korsord.

– Utan vi ska mata tidningarna med mer lokalt innehåll.

Prenumeranten ska känna att man får en tidning i brevlådan som är tjock och välfylld och kan räcka i två dagar tills nästa tidning kommer ut.

Målet är att innehållet i papperstidningen ska bli minst som i dag med samma kvalitet fast fördelat på färre utgivningsdagar
Tomas Skoglund

– Man inte ska känna att man missar viktig journalistik bara för att man inte är digital. Utan man ska få med sig det bästa och viktigaste vi gör.

Tomas Skoglund säger att det är viktigt nu att få pappersprenumeranter, som ju redan har tillgång till den digitala tidningen, att använda den. Han säger att personal kommer att informera och hjälpa dem att komma in på den digitala tidningen.

– Jag tror att det är många som inte upptäckt fördelen med vår digitala produkt och jag tror att folk kommer känna att det är ett bra och billigt alternativ att ha en digital prenumeration och en E-tidning. Eftersom det är utbärningen som kostar rätt mycket, kan man komma ner i pris om man väljer en digital prenumeration.

Tredagarstidning

Tomas Skoglund säger att Karlskoga Tidning-Kuriren kommer gå ner till tredagarstidning den första oktober.

– Vi vill vara ute i god tid och informera, det ska inte komma som en överraskning.

Priset för en prenumeration på papperstidningen kommer inte sänkas.

– Det vi tar betalt för är det journalistiska innehållet och den kommer fortsätta att produceras varje dag och finnas på vår digitala produkt.

Han säger att alternativet kan bli att minska på kostnader i form av journalistisk kraft eller höja priset rejält.

– Men det kommer vi inte att göra. Målet är att innehållet i papperstidningen ska bli minst som i dag med samma kvalitet fast fördelat på färre utgivningsdagar, säger Tomas Skoglund.

Catarina Lindström: Vi vill fira 140 år till

Artikeltaggar

JournalistikSamhälleTidningarTomas Skoglund

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.