Hoppa till huvudinnehållet

Köpet av Coophuset dras tillbaka — Mylly om beslutet: ”Det känns väldigt tufft”

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Framtiden för det ökända Coophuset är nu upp till nuvarande fastighetsägaren.
Framtiden för det ökända Coophuset är nu upp till nuvarande fastighetsägaren. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Coophuset har länge varit av intresse för Degerfors kommun och för precis ett år sedan gick Vänsterpartiet ut med att de ville köpa fastigheten.

Men i veckan stod det klart att kommunens ekonomi sätter stopp för köpet, som nu kommer att avvecklas.

Det så kallade Coophuset som ligger placerat i centrala Degerfors, kommer inte få kommunen som ägare inom den närmaste framtiden.

I senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, kom man överens om att upphäva köpet av Coophuset i och med den försämrade ekonomin, som nämnts i tidigare artiklar av KT-Kuriren.

Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors kommun, som har varit drivande i frågan, menar att det inte finns något annat alternativ i och med den ansträngda ekonomin.

– Det känns ju så klart jättetråkigt att vi varken har mandat eller ekonomin att göra det, men så är det. Det går inte att riskera ekonomin. Vi får helt enkelt tänka om.

Vad som kommer att hända med Coophuset nu är upp till fastighetsägarna som kommunen varit i kontakt med.

– Vi kan inte kräva något men vi har kommunicerat att den behöver rustas upp på något sätt, säger Mylly.

En sak i taget

Nu menar hon att man kommer att ta en sak i taget men att målet fortfarande är att kunna erbjuda ett mer attraktivt centrum.

– Det vi vill allra mest är ju att se till att de händer något med byggnaden, det är ju inte trevligt som det ser ut nu. Men just nu känns det väldigt tufft.

Johanna Svärd (S), som varit emot köpet sedan början, berättar att hon ser det som en lättnad nu när beslutet är fattat.

– Vi behöver bilda ett stabilt kapital och det är inte ansvarsfullt att köpa Coophuset utan att veta vad man vill göra med det. Vi ser det här beslutet som en vinst och kan nu andas ut lite.

Även hon menar att det är upp till den nuvarande fastighetsägaren vad som kommer att bli av med fastigheten inom den närmsta framtiden.

– Det är ju en väldigt stor investeringskostnad, inte bara för oss utan även för den nuvarande ägaren för att se till att byggnaden rustas upp, avslutar hon.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

Anneli MyllyDegerforsDegerfors kommunFastigheterJohanna SvärdKommunstyrelsenPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.