Hoppa till huvudinnehållet

Lite socker i botten

Publicerad:
Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har landat i att erbjuda lärarna i Karlskoga 5000 kronor i ett engångsbelopp för att fixa den här trista lönehistorien som går följetong i lokaltidningen, och som sannolikt inte underlättar för förvaltningen att dels behålla, dels rekrytera nya lärare till höstterminen.

– Vi väldigt stolta och glada över att partierna har kommit överens om det här, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsen ordförande, till tidningen.

Ja, det är ingen hejd på ryggdunkarna mellan kommunens partier. Det enda som fattades på tisdagsmorgonen, en petitess kanske, var lärarnas respons.

– Vi tror inte att man kommer att vara helt nöjda, medger socialdemokraten Ida Edström.

– Men vi tror att våra medarbetare kommer att vara väldigt positiva till det här.

Nja, Ring har i alla fall all anledning att vara nöjd med att slippa fajtas på flera fronter. När nu Socialdemokraterna anslutit sig till ett gemensamt bud kan de inte heller smyga sig över på lärarnas sida och attackera moderaten från andra hållet. Genom ett gemensamt bud avväpnas frågan i stället politiskt. Klart Ring är glad över det.

5000 kronor i en engångssumma, att utbetalas på junilönen är budet. Ett komplement till den föreslagna, och kraftfullt ratade, uppräkningen på 2,2 procent. Lite socker i botten så går medicinen ned.

Risken var dock helt uppenbar redan tidigt på morgonen att Karlskogapolitikerna med ett sånt förslag satt sig i en läckande eka.

5000 kronor i en engångssumma. Ja, det blir ju marginalskatt på den utbetalningen förstås, som den lokala fackordföranden Charlie Jarl också noterar Då är inte ens halva summan kvar netto, till skillnad från ett fast lönepåslag varje månad som det då dras påtagligt mindre skatt på.

5000 kronor i en engångssumma betyder ju också att denna summa inte bidrar till att höja lönen som nästa lönerevision sedan baseras på. Lärarna snuvas då igen, det behöver man inte vara mattelärare för att få klart för sig.

Om medellönen för en lärare i Karlskoga ligger nånstans kring 39 000 kronor i dag ger det liggande budet från kommunen på 2,2 procent i lönepåslag drygt 850 kronor mer i månaden brutto. Hade påslaget i stället följt det så kallade märket på 4,1 procent motsvarar det en löneökning på 1600 kronor i månaden.

När nästa års löner ska höjas med x procent, ja då utgår man ju ifrån lönen i år. Enligt räkneexemplet ovan alltså på antingen på 39 850 kronor – eller på 40 600 kronor. Vad som möjligen känns som en försumbar skillnad på ett år kommer dock att märkas på löneutvecklingen resten av yrkeskarriären. ”Ränta på ränta” som börsnissarna skulle säga.

Att tro att lärarna utan knot skulle acceptera 5000 kronor i en engångssumma för att sluta bråka om en fast höjning betydligt närmare märkets 4,1 procent, det känns faktiskt nästan provocerande naivt. Men som sagt, jag fattar om Ring jublar.

Artikeltaggar

ArbeteIda EdströmKarlskogaKommunstyrelsenLärareLönerModeraternaPrivatekonomiSkatterSocialdemokraternaTony Ring