Hoppa till huvudinnehållet

Naturvidrig version av Värmlandsvisan går hem i USA: "Surrealistiskt"

Publicerad:
Zam Sandelin, Tompa Thomsen, Henrik Grund och Pontus Jansson i det värmländska bandet Naturvidrig är aktuella med sitt album som släpps på amerikanskt bolag.
Zam Sandelin, Tompa Thomsen, Henrik Grund och Pontus Jansson i det värmländska bandet Naturvidrig är aktuella med sitt album som släpps på amerikanskt bolag. Foto: Pressbild

Extremt och primitivt med viss sofistikation.

Så beskriver Henrik Grund sitt värmländska band Naturvidrig som nu får uppmärksamhet i USA.

I dagarna släppte gruppen ett nytt album som lyfts fram av en av USA:s största metalsajter.

De fyra medlemmarna i Naturvidrig kommer från spridda ställen i Värmland, bland annat Torsby och Degerfors. 2016 rönte gruppen viss uppmärksamhet för sin kassettdemo "Sönderfall" som en man i Pittsburgh, USA, fastnade för och gav ut.

När nu bandet lanserar sitt första fullängdsalbum är det återigen samma man i USA som genom sitt indiebolag Our Ancient Future står för skivsläppet. Även denna gång på kassett, men även på cd.

– Vi har jobbat på den här skivan i flera år, berättar Henrik Grund.

– Det har dragit ut på tiden av olika anledningar men nu är den ute.

Det självbetitlade albumet släpptes i fredags.

– En av de största amerikanska metaltidningarna online – Decibel Magazine – ville köra en exklusiv förhandslyssning på vårt album. Så där kunde alla lyssna redan några dagar innan det släpptes på strömningstjänsterna.

Den här typen av exponering betyder mycket, menar Henrik Grund.

– Det drar igång grejer! Plus att det är ett erkännande som är kul att få. Allt känns smått surrealistiskt faktiskt. Att vi från lilla Värmland kan få internationell uppmärksamhet på det här sättet.

Identifierar sig med Värmland

Naturvidrig spelar black metal med en värmländsk förankring.

– Vår musik är extrem. Snabbt och brutalt. Primitiv, men ganska så sofistikerad stundtals. Skivan är till en början rättfram och snabb och blir allt mer melodisk. Albumet avslutas med vår version av "Värmlandsvisan".

Det var just för att visa kopplingen till Värmland som de valde att spela in visan.

– I bandet var vi överens om att vi ville framhäva våra rötter i Värmland i vår musik. Värmland har en stor del i hur vi identifierar oss som människor och platsen gör oss unika. Speciellt när man försöker slå sig in i en mättad musikscen. Den lokala kopplingen kan ingen ta ifrån oss.

Svensk black metal – och nordisk metal överlag – har ett väldigt gott anseende utomlands, inte minst i USA.

– Samtidigt är vi en del av det traditionella arvet vi har i Värmland med ett visst konstnärligt vemod och en tradition av konst och poesi. Det blir väldigt exotiskt för en amerikansk publik.

Trots att de flesta av bandets texter är på svenska är det i USA snarare än på hemmaplan som uppmärksamheten kring Naturvidrig hittills har varit störst.

– Vi hoppas att fler hittar till skivan, det vore kul med mer stöd från den svenska publiken.

Naturvidrigs album finns ute nu.

Artikeltaggar

DegerforsHårdrockMusikPoesiRockTorsbyUSAVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.